Weerbericht:
Zwaar bewolkt en (winterse) buien. Overdag af en toe zon en een bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

Oefening terroristische aanval Vlissingen

Toegevoegd: 04-02-2013, 15.55 uur - Update: 06-02-2013, 16.59 uur
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - In het havengebied Vlissingen-Oost is maandag een terroristische aanval nagebootst. Dat gebeurde in het kader van de oefening 'Wake up' die al sinds vorige week in Zeeland wordt gehouden.


De oefening ging maandag 28 januari van start en duurt nog tot en met vrijdag. Op Schouwen-Duiveland werd gewerkt aan een plan met aanbevelingen voor het geval een evacuatie nodig mocht zijn rondom het bos- en duingebied bij de Westhoek van Schouwen.

Volgens havenschap Zeeland Seaports is het in het geval van een terroristische dreiging niet mogelijk om het havengebied te beveiligen zonder de inzet van politie, defensie, douane en gemeente. Daarom werd in Nieuwdorp door militairen een tentenkamp opgebouwd om vervolgens dit weekeinde alle invalswegen naar het industriegebied te bewaken. Zij controleerden vervolgens al het inkomende verkeer.

Ook maandag was het havengebied weer het toneel van een grote oefening. Deelnemers kregen te maken met een scenario waarbij werd uitgegaan van een terroristische dreiging. Volgens Zeeland Seaports is de waarschijnlijkheid van een terroristische actie in de haven is erg klein. Toch werd vandaag geoefend hoe zwaarbewapende agenten 'terroristen' van een groot vrachtschip konden halen. Hierbij waren ook helikopters en vaartuigen bij betrokken.

Volgens Defensie ging het om een oefening waarbij op een containerschip een zeskoppige criminele bende het vaartuig had overgenomen. Het arrestatieteam van de politie Zuid-Nederland komt in actie, ondersteund door de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee. Een Chinook-transporthelikopter van de luchtmacht en 2 snelle RHIB-rubberboten droppen de leden van de zwartgeklede arrestatieteams bij het schip HS Beethoven in de haven.

Binnen de kortste keren worden de criminelen overmeesterd en overgedragen aan de politie. Vervolgens zoeken specialistische zoekteams van landmacht en marine naar bewijsmateriaal in het schip en in het water.

Aan de oefening 'Wake up' doen in totaal ongeveer 500 mensen mee.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Edwin (5-2-2013 om 12:47)
Heel de auto onderzoeken mag niet. En de vraag is of wat ze nu hebben gedaan, vragen naar een ID, wel mag. Volgens mij mag het officieel pas als het land in staat van paraatheid is. Als je naast het leger de marechaussee hadden ingezet voor de controle was het logischer geweest.
Alfons (4-2-2013 om 17:06)
Leuk hoor allemaal, maar ik wil het wel eens zien met echte geweren en granaten. Dan wordt het geen spelletje meer en dan wil ik nog wel eens zien wat er gebeurd. Wij zijn niet voorbereid op een aanslag. Wedde.
Ben (4-2-2013 om 17:02)
Idd joey ,, en met de scooter kijken ze alleen een scooter buddy is ook best groot haha
Joey (4-2-2013 om 16:15)
Ik vind het heel goed dat ze dit doen hoor .. maar als je met je auto de haven in komt en ze enkel je id vragen vind ik et een beetje doeloos .. Wie zegt dat ik geen bom in me auto heb ? of drugs of weet ik het ? Onderzoek dan ook gelijk heel de auto ..
Cookie-instellingen beheren