Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Bulkcarrier vast nabij Buitenhaven Vlissingen

Toegevoegd: 03-11-2003, 18.06 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

VLISSINGEN - De bulkcarriër Tate J is gisterochtend om iets over negen uur vastgelopen in de Westerschelde, vlakbij de Buitenhaven van Vlissingen. Het lege schip was uit de koers geraakt na een loodswisseling. Na ruim een uur hadden twee sleepboten het schip vlotgetrokken.

De Tate J is 186 meter lang en meet 26.000 brutoregisterton. Het vrachtschip kwam uit Antwerpen en was op weg naar Sint-Petersburg. De twee slepers, de Multratug 9 en Walcheren, trokken het schip vlot. Haast was geboden. Het was gisterochtend omstreeks tien over acht hoog water. ,,We hadden versterking achter de hand. Het werd laag water. Dan komt er met de minuut minder water binnen en wordt het steeds moeilijker om het schip vlot te trekken``, zegt een medewerker van de centrale sleepdiensten.

Het schip had gisteren, omdat het leeg was, maar een diepgang van circa zes meter. Het was in ondiep water terecht gekomen, in het gedeelte dat bij eb droogvalt, nadat twee Belgische loodsen elkaar hadden afgewisseld. Het vermoeden bestaat dat de bemanning de windkracht heeft onderschat. ,,Het schip had zijn neus in de wind gelegd, zodat de loodsboot in rustiger vaarwater kwam en de twee loodsen elkaar konden afwisselen``, verklaart J. Davidse van de waterpolitie Vlissingen.

Het schip moest vervolgens 180 graden draaien om zijn reis te vervolgen. De cirkel werd groter dan verwacht, doordat de wind grip kreeg op het schip. De windkracht was 6, met af en toe een piek naar 7 en 8. Na inspectie kon het schip vertrekken naar Sint-Petersburg.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren