Weerbericht:
Wisselend bewolkt en een enkele bui
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 8 km

'Schuld aan fataal vliegtuigongeluk'

Toegevoegd: 31-05-2013, 13.31 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De landelijk luchtvaartofficier van justitie vindt wel dat een 83-jarige Middelburger schuldig is aan een dodelijk zweefvliegongeval, maar hoeft daarvoor niet te worden bestraft. Bij dat ongeval, dat op 25 mei 2009 op Midden-Zeeland plaatsvond, kwam de leerling-vlieger 61-jarige man uit Hengelo om het leven.


De Middelburger was zweefvlieginstructeur met een indrukwekkende staat van dienst en een meer dan ruime ervaring. Het weer beloofde die avond sterk te veranderen. Er waren buien op komst en de wind zou sterk toenemen. Vanuit de lucht en op de buienrader zag het er echter naar uit dat het vliegveld daar weinig last van zou hebben. Althans, niet terwijl er nog wat werd gevlogen.

Het liep echter anders. Op het moment dat de Middelburger met zijn leerling in de lucht was, draaide de wind plotseling 180 graden. De dienstdoend instructeur was net bezig met een start, ontdekte dat hij niet tegen de wind in maar met de wind in de rug ging en brak die dus af. Hij had zijn collega in de lucht daarvoor nog wel kunnen waarschuwen maar had verklaard dat-ie niet wist of de Middelburger radio aan boord had. Vreemd, omdat hij zelf mede-eigenaar van dat zweefvliegtuig was.

Toen de Middelburger en leerling zonder er erg in te hebben met de wind mee de landing inzetten ging het mis. Te weinig snelheid, te laag om te corrigeren en het vliegtuig raakte overtrokken. Vanwege de te geringe hoogte viel er niets meer te corrigeren en het vliegtuig stortte neer met alle gevolgen van dien. De man uit Hengelo overleed ter plekke en de Middelburger raakte zwaar gehandicapt.

Volgens de officier van justitie had de instructeur het weer beter in de gaten moeten houden en had hij de verkeerde keuzes gemaakt. Frank van Ardenne, de raadsman van de Middelburger dacht daar beduidend anders over. "Volgens deskundigen was er sprake van windschering, een plotselinge, niet te voorziene en ook niet te herkennen verandering van de wind."  Hij meende dan ook dat de Middelburger vrijgesproken diende te worden.

De rechtbank doet uitspraak op 13 juni.


Zie ook:
- 25/05/2009: Dode bij vliegtuigcrash Arnemuiden       


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Barth tieman (14-6-2013 om 07:17)
LS, dat ze mij nooit gehoort hebben beetje vreemd was er toch als enige bij toen wim voor mn voeten neerstorten en als laatste oogcontact had met wim enfin,,,,,, goed rechercheer werk mannen
Ad (4-6-2013 om 20:45)
Hulpverlener: Waarom de ddi niet werd vervolgd was volgens zowel de advocatuur als de luchtvaartpolitie een raadsel. Officier van justitie: ,,dat beslist de officier van justitie en niet de politie.''
Ad (4-6-2013 om 20:44)
Ervaring:even goed lezen.De medeeigenaar van het vliegtuig was de DDI die op de grond stond, zijn start afbrak en niet zei niet te weten of ZIJN EIGEN toestel, dat dus in de lucht zat, radio aan boord had.
Rustzoeker (2-6-2013 om 04:04)
Het moet maar eens afgelopen met die amateurvliegerij (tijdverdrijf voor kakkers). Al dat gezoem boven Nieuwdorp. BAH
Piloot (1-6-2013 om 21:45)
@ervaring; De officieren van justitie spreken niet over schuld door leeftijd. Lees het rapport dan zie je hoe bewust deze man zich van zijn leeftijd was. Oordeel pas als je alle feiten kent!
Patty (1-6-2013 om 21:04)
Mijn rijinstructuur was toevallig 82 jaar oud en bij hem heb ik mijn rijbewijs gehaald. Op zijn 86 ste is hij gestopt omdat hij er niet meer achter stond ondanks dat hij weer goed gekeurd was. Ik denk wel dat er niet veel zijn van die leeftijd.
Cookie-instellingen beheren