Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 29 km

Jodiumtabletten huis-aan-huis

Toegevoegd: 04-06-2013, 13.24 uur
De tabletten worden nu huis-aan-huis verspreid.
De tabletten worden nu huis-aan-huis verspreid.
© Foto: Veiligheidsregio Zeeland
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - In de week van 17 juni krijgen huishoudens in elf gemeenten in Zeeland en West-Brabant met één of meerdere personen van 40 jaar en jonger een doosje jodiumtabletten thuis bezorgd. Dit geldt voor huishoudens in een straal van tien kilometer rondom de kerncentrale in Borssele en in een straal van twintig kilometer rondom de kerncentrale van Doel.


Het gaat om (delen van) de Zeeuwse gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Middelburg, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen en Vlissingen en (delen van) de Brabantse gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. De keuze van deze gemeenten is gebaseerd op rampbestrijdingsplannen van de regio’s Zeeland en Brabant, die te maken hebben met de kerncentrales in Borssele en Doel.

Sinds 2010 konden inwoners van genoemde gemeenten de jodiumtabletten zelf bij hun gemeente ophalen. Slechts een klein percentage van de inwoners maakte van deze gelegenheid gebruik. De overheid vindt het belangrijk dat de inwoners in geval van een kernongeval voorzien zijn van jodiumtabletten zodat zij zich goed kunnen beschermen tegen de gevolgen van radioactief jodium. Daarom krijgen zij de tabletten nu thuis bezorgd.   
 
Kernongeval

Eén van de risico’s in Zeeland en West-Brabant is een ongeval met de kerncentrales in Borssele en/of Doel (België). Hoewel de kans op een kernongeval zeer klein is, is het belangrijk dat - naast de overheid - ook bewoners de juiste voorbereidingen treffen voor het geval er wél iets gebeurt. Tijdens een incident met een kerncentrale kan de maatregel schuilen gecombineerd met de maatregel inname jodiumtabletten worden afgekondigd. Wanneer inwoners de tabletten al in huis hebben, hoeven zij zelf niet de straat op en kunnen hulpverleners zich op andere taken richten.

Onze schildklier neemt jodium op. In jodiumtabletten zit zoveel jodium dat zij de schildklier verzadigen. Hierdoor bieden de tabletten bescherming tegen radioactief jodium dat vrij kan komen bij een kernongeval. Men dient de jodiumtabletten pas in te nemen na instructie van de overheid. Jodiumtabletten zijn nuttig voor kinderen en volwassenen van 40 jaar en jonger. Bij mensen boven de 40 jaar is de kans op het krijgen van schildklierkanker door straling heel klein en wegen de positieve gevolgen van het innemen van een jodiumtablet niet op tegen de mogelijke bijwerkingen. Volwassenen boven de 40 jaar wordt dan ook afgeraden om jodiumtabletten in te nemen.

Om de inwoners goed te informeren, ontvangen zij bij de jodiumtabletten een begeleidende brief, folder en een handig bewaarzakje. Op de website www.zeelandveilig.nl/jodium is meer informatie te vinden, waaronder antwoorden op de meest gestelde vragen.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van de tabletten. Zij worden hierin bijgestaan door Veiligheidsregio Zeeland en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, die de coördinatie voor hun rekening nemen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Willem (4-6-2013 om 16:14)
Verwacht de overheid een kernramp nu er haarscheurtjes zijn ontdekt? dan maar hopen dat de wind uit het westen blijft komen. die pillen zijn niets waard--bieden alleen tijdelijk bescherming tegen radioactief jodium. als er een kernsmelting komt dan komen de echt gevaarlijke stoffen in de lucht.
Bruno (4-6-2013 om 16:09)
@ Anonymous (4-6-2013 om 14:21 uur) Graag wil ik weten waar je deze informatie op baseert? Heb jij dit bevonden? Of is dit bewezen?
Mark (4-6-2013 om 15:47)
Raar dat geen effect zou hebben als je 40 of ouder ben wat als je nou 39 ben ? Raar verhaal
Jan (4-6-2013 om 15:05)
Vindt ik ook,weg met die zooi of ga ik weer verhuizen
Links (4-6-2013 om 14:52)
Zijn deze jodiumpillen nodig dan? Is de kerncentrale toch een tikkeltje onveilig en dekken de verantwoordelijken zich in? Wanneer krijgen politici weer hun verstand terug en stoppen ze met het promoten van deze kernenergie rotzooi?
Anonymous (4-6-2013 om 14:21)
HAHA, Alsof jodium tabletten enig effect hebben binnen een straal van 10km. Als er radio actieve pleuriszooi in de lucht komt is iedereen binnen 20km gewoon de lul. Daarbuiten (mits de wind niet naar je toe staat) heeft het enig effect. Gewoon weg met die centrale's. Over 10 jaar toch KernFUSIE.
Cookie-instellingen beheren