Weerbericht:
Vooral in het oosten eerst veel regen, van het zuiden uit vrijwel droog
Verkeersinformatie:
12 files van totaal 32 km

Jodiumtabletten huis-aan-huis

Toegevoegd: 04-06-2013, 13.24 uur
De tabletten worden nu huis-aan-huis verspreid.
De tabletten worden nu huis-aan-huis verspreid.
© Foto: Veiligheidsregio Zeeland
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - In de week van 17 juni krijgen huishoudens in elf gemeenten in Zeeland en West-Brabant met één of meerdere personen van 40 jaar en jonger een doosje jodiumtabletten thuis bezorgd. Dit geldt voor huishoudens in een straal van tien kilometer rondom de kerncentrale in Borssele en in een straal van twintig kilometer rondom de kerncentrale van Doel.


Het gaat om (delen van) de Zeeuwse gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Middelburg, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen en Vlissingen en (delen van) de Brabantse gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. De keuze van deze gemeenten is gebaseerd op rampbestrijdingsplannen van de regio’s Zeeland en Brabant, die te maken hebben met de kerncentrales in Borssele en Doel.

Sinds 2010 konden inwoners van genoemde gemeenten de jodiumtabletten zelf bij hun gemeente ophalen. Slechts een klein percentage van de inwoners maakte van deze gelegenheid gebruik. De overheid vindt het belangrijk dat de inwoners in geval van een kernongeval voorzien zijn van jodiumtabletten zodat zij zich goed kunnen beschermen tegen de gevolgen van radioactief jodium. Daarom krijgen zij de tabletten nu thuis bezorgd.   
 
Kernongeval

Eén van de risico’s in Zeeland en West-Brabant is een ongeval met de kerncentrales in Borssele en/of Doel (België). Hoewel de kans op een kernongeval zeer klein is, is het belangrijk dat - naast de overheid - ook bewoners de juiste voorbereidingen treffen voor het geval er wél iets gebeurt. Tijdens een incident met een kerncentrale kan de maatregel schuilen gecombineerd met de maatregel inname jodiumtabletten worden afgekondigd. Wanneer inwoners de tabletten al in huis hebben, hoeven zij zelf niet de straat op en kunnen hulpverleners zich op andere taken richten.

Onze schildklier neemt jodium op. In jodiumtabletten zit zoveel jodium dat zij de schildklier verzadigen. Hierdoor bieden de tabletten bescherming tegen radioactief jodium dat vrij kan komen bij een kernongeval. Men dient de jodiumtabletten pas in te nemen na instructie van de overheid. Jodiumtabletten zijn nuttig voor kinderen en volwassenen van 40 jaar en jonger. Bij mensen boven de 40 jaar is de kans op het krijgen van schildklierkanker door straling heel klein en wegen de positieve gevolgen van het innemen van een jodiumtablet niet op tegen de mogelijke bijwerkingen. Volwassenen boven de 40 jaar wordt dan ook afgeraden om jodiumtabletten in te nemen.

Om de inwoners goed te informeren, ontvangen zij bij de jodiumtabletten een begeleidende brief, folder en een handig bewaarzakje. Op de website www.zeelandveilig.nl/jodium is meer informatie te vinden, waaronder antwoorden op de meest gestelde vragen.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van de tabletten. Zij worden hierin bijgestaan door Veiligheidsregio Zeeland en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, die de coördinatie voor hun rekening nemen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jappvanjamaat (6-6-2013 om 20:12)
Betekent dit dat mensen ouder dan 40 dood kunnen vallen wat de overheid betreft? Nou ja dat leek al een tijdje zo.
Mj van haestregt (6-6-2013 om 12:57)
Ook hiet is het gezegde de oude moeten eerst op.
Pieter (6-6-2013 om 08:55)
Ik hoop toch niet via post-nl. kans op bezorgen vrij klein
Chris (6-6-2013 om 07:10)
40 jaar en jonger een doosje jodiumtabletten thuis bezorgd. Boven de 40 jaar kun je zeker verrekken!
Waarom niet (6-6-2013 om 00:43)
Wat mij betreft gooien ze er nog 10 bij. Als het fout gaat dan ben je toch de pineut. Nu halen we energie uit rusland... nou dat is milieu bewust en veilig gewonnen! De kans dat het fout gaat is nihiel!
VdVonck (5-6-2013 om 23:09)
Wat een overdreven reacties. Ik zeg, 2 centrales erbij en al die smerige windmolens tegen de vlakte!
Cookie-instellingen beheren