Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 17 km

Vrijspraak fataal vliegtuigongeluk

Toegevoegd: 13-06-2013, 19.20 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft donderdag de 83-jarige Middelburger, die ervan werd verdacht verantwoordelijk te zijn geweest voor een dodelijk ongeval met een zweefvliegtuig, daarvan vrijgesproken.


Het Openbaar Ministerie (OM) had geëist dat de man wél schuldig moest worden verklaard, maar daarvoor niet bestraft hoefde te worden. De Middelburger was gezagvoerder/instructeur van een zweefvliegtuig dat op 25 mei 2009 op vliegveld Midden-Zeeland neerstortte. De toen 61-jarige  leerling-vlieger Wim van Heteren uit Hengelo kwam daarbij om het leven. De instructeur zelf liep onder meer een gebroken rug en een partiële dwarslaesie op.

Op de avond van het ongeval werd er gewaarschuwd voor zware onweersbuien en een sterk toenemende wind. Op het moment dat hij en zijn leerlingvlieger in de lucht waren en een landing inzetten draaide de wind plotseling 180 graden. Door die plotselinge verandering van de wind (windschering), de te geringe hoogte en de lage vliegsnelheid raakte het vliegtuig overtrokken en stortte het neer. Volgens de deskundige - en de rechtbank volgt hem daarin - had niemand die plotselinge verandering van de wind kunnen voorzien. 

Zie ook:
- 31/05/2013: 'Schuld aan fataal vliegtuigongeval'
- 25/05/2009: Dode bij vliegtuigcrash Arnemuiden        


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zeeuwse mevrouw (14-6-2013 om 13:29)
Nee iemand met dwarsleasie kan je maar moeilijk taakstraf laten doen.de overledene komt er ook niet meer mee terug! hopelijk heb de bejaarde zn lesje geleerd en blijft hij ver uit de buurt van vliwgtujgjes.
Kees (14-6-2013 om 13:07)
Ik ben geen deskundige, maar het is mij wel bekend dat de wind naar de onweersbui toe waait. En als de bui er dan is, dan draait de wind 180 graden. Maar ik ben blij voor de vrijspraak. Een en ander is al erg genoeg.
Kamikaze opa (14-6-2013 om 11:51)
Dus groot opa mag gewoon doorgaan met vlieglessen tot hij een hartstilstand of toeval krijgt in "mid-air" ? ik voel me niet meer veilig wetende dat dit soort hoogbejaarden gewoon rond mag vliegen boven mijn hoofd. een brommobiel met een halve PK lijkt me geschikt genoeg.
Cookie-instellingen beheren