Weerbericht:
In het (zuid)oosten enkele wolkenvelden. Elders eerst onbewolkt
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Vrijspraak fataal vliegtuigongeluk

Toegevoegd: 13-06-2013, 19.20 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft donderdag de 83-jarige Middelburger, die ervan werd verdacht verantwoordelijk te zijn geweest voor een dodelijk ongeval met een zweefvliegtuig, daarvan vrijgesproken.


Het Openbaar Ministerie (OM) had geëist dat de man wél schuldig moest worden verklaard, maar daarvoor niet bestraft hoefde te worden. De Middelburger was gezagvoerder/instructeur van een zweefvliegtuig dat op 25 mei 2009 op vliegveld Midden-Zeeland neerstortte. De toen 61-jarige  leerling-vlieger Wim van Heteren uit Hengelo kwam daarbij om het leven. De instructeur zelf liep onder meer een gebroken rug en een partiële dwarslaesie op.

Op de avond van het ongeval werd er gewaarschuwd voor zware onweersbuien en een sterk toenemende wind. Op het moment dat hij en zijn leerlingvlieger in de lucht waren en een landing inzetten draaide de wind plotseling 180 graden. Door die plotselinge verandering van de wind (windschering), de te geringe hoogte en de lage vliegsnelheid raakte het vliegtuig overtrokken en stortte het neer. Volgens de deskundige - en de rechtbank volgt hem daarin - had niemand die plotselinge verandering van de wind kunnen voorzien. 

Zie ook:
- 31/05/2013: 'Schuld aan fataal vliegtuigongeval'
- 25/05/2009: Dode bij vliegtuigcrash Arnemuiden        


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zeeuwse mevrouw (21-6-2013 om 00:50)
Wat een muggezifter die zeeuwse meneer.echt zo n betweter!zou hwt misschien familie of kennis zijn van die stuntpiloot?
Arie (16-6-2013 om 10:28)
@Zeeuwse meneer.. Doe even normaal zeg, sommige mensen typen op mobile devices en daar krijg je af en toe een spelfoutje mee, heeft niets met verstandelijke vermogens te maken, uw reactie wel met een gebrek aan respect. Waarom blijft u zelf niet weg eigenlijk?
Een andere Zeeuwse mevrouw (15-6-2013 om 16:55)
Beste Zeeuwse meneer, Als we nu toch met de Nederlandse taal bezig zijn: Het is wel degelijk hopelijk, dus zonder de letter n erbij. Als je iemand anders op spelfouten wilt wijzen, lijkt het me handig om eerst te zorgen dat je zelf foutloos schrijft.
Bram (15-6-2013 om 04:30)
Verstandig besluit van de rechter, maar daar hoort bij dat deze instructeur nooit meer actief mag zijn in deze functie. Gezien zijn verwondingen zal dat ook niet meer mogelijk zijn. Voor de nabestaande van deze vrouw, heel veel sterkte.
Zeeuwse meneer (14-6-2013 om 20:59)
Zeeuwse mevrouw: Het is dwarslAEsie en wat zijn vliWgtuigjes? Misschien is het een goed idee om eerst eens de nederlandse taal wat machtiger te worden voordat u hier uw mening gaat uiten. HopeNlijk HEEFT u hier iets aan
Ad (14-6-2013 om 19:04)
Kamikaze [email protected] Stop eens met oordelen zonder ook maar enige (minimale) kennis van a) de zaak en b) de vliegerij te hebben. Verheug u echter: niemand zal het u kwalijk nemen dat u kennelijk praat op de toppen van uw geesteljk vermogen....
Cookie-instellingen beheren