Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
23 files van totaal 70 km

Twee ton boete voor Thermphos

Toegevoegd: 04-07-2013, 16.57 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Een eis van twee ton boete en daar bovenop nog een schadevergoeding van 20.000 euro voor de nabestaanden van een toen 49-jarige Middelburger en de 60-jarige Vlissinger die dankzij falend veiligheidsbeleid van Thermphos op 15 mei 2009 kwamen te overlijden. De zaak tegen het inmiddels failliete fosforbedrijf diende donderdag voor de rechtbank in Middelburg.


Het ongeval vond plaats tijdens een stop van oven twee. Niet de normale stop, maar een stop om enig herstelwerk te verrichten. Het ging allemaal goed fout toen de elektroden waren geplaatst, de oven was gesloten en er geen ventilatie meer was. Volgens de veiligheidsdeskundige van het bedrijf betekende dat dat de oven een besloten ruimte was en dus niet mocht worden betreden. Door het plaatsen van de elektroden ontstond de giftige stof fosfine en doordat kennelijk was nagelaten de inertgastoevoer af te sluiten stroomde dat gas vrijelijk de oven in en ontstond er een enorm zuurstofgebrek.

De mannen waren bezig met onderhoudswerk toen een van hen de oven inging, onwel werd en van een trap viel. Zijn collega ging hem achterna om hulp te verlenen. Beide mannen kregen zuurstofgebrek, werden overgebracht naar een ziekenhuis en overleden daar later. Volgens officier van justitie I. Koopmans mankeerde er van alles aan de veiligheid bij het bedrijf. Er was geen risicoanalyse voor een ovenstop, het veiligheidsbeleid rammelde aan alle kanten, werkoverdrachten waren er wel maar niet iedereen was daarbij aanwezig dus ook niet van veranderingen op de hoogte, niet alles werd genoteerd en het was ook niet duidelijk wanneer een oven als besloten ruimte (en dus verboden om in te gaan) moest worden aangemerkt of niet.

Ook was er geen meting naar gevaarlijke gassen geweest voor de mannen de oven ingingen en was er weinig communicatie geweest. En zo was er nog wel het een en ander op het veiligheidsbeleid van Thermphos aan te merken. Ook had de officier weinig goede woorden over voor de wijze waarop het bedrijf was omgegaan met de nabestaanden. Veel beloven, alle steun toezeggen maar het waren niet meer dan loze beloften geweest. Geen hulp, geen ondersteuning, niets. Of zoals de officier Thermphos omschreef: een bedrijf dat goed is in loze woorden.

Overigens waren vertegenwoordigers van Thermphos, de advocaten en de curatoren niet bij de behandeling van de zaak aanwezig. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ad (6-7-2013 om 17:21)
@jan Vervolging door justitie gebeurde voornamelijk op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden.....
Bert (6-7-2013 om 11:38)
Niet voor niets dat die balletent failliet is
Dennis (6-7-2013 om 09:11)
Absoluut een belachelijke eis. Dit had in de VS moeten gebeuren dan waren er wel andere eisen geweest. En waar is ex directeur Rob de Ruiter gebleven. Die als beleid voerder ook verantwoordelijk is. Die is met de noorderzon vertrokken. In en in triest.
Jan & zn maat (5-7-2013 om 23:55)
Waar gaan ze die centjes halen , de directie is toch al vertrokken!!!
Jack (5-7-2013 om 18:27)
Treurig, 2 ton voor de overheid en 20.000 euro voor de nabestaanden, was dat niet beter andersom geweest.!!
Fred (5-7-2013 om 14:39)
En wie gaat dit betalen ? ga dit halen bij de bonussen en goudenhanddrukken en niet bij de belastingbetaler
Cookie-instellingen beheren