Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Reeks woninginbraken opgelost

Toegevoegd: 09-07-2013, 13.10 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie heeft een reeks woninginbraken in de provincie opgelost. Met de arrestatie van drie verdachten werden ook inbraken in andere delen van het land opgelost.

In totaal loste de politie de afgelopen tijd in totaal 180 onopgeloste zaken op in geheel zuidwest Nederland. Die zaken maakten onderdeel uit van drie grote onderzoeken. Een 45-jarige man uit Breda heeft vermoedelijk 94 woninginbraken op zijn kerfstok. Het onderzoeksteam gaat er van uit dat hij in de periode oktober 2012 tot januari 2013 actief was in Zeeland, Noord-Brabant, Noord-Limburg, Gelderland en Zuid-Holland.


Hij brak voornamelijk in via de achterkant van woningen. Zijn buit bestond uit makkelijk mee te nemen spullen zoals sieraden, bankpassen, laptops etc. De man werd eind januari in Gilze-Rijen op heterdaad betrapt en komt 19 augustus op zitting. Alle gedupeerden zijn door de politie geïnformeerd. Zij kregen een CD-rom foto's van gestolen spullen die bij de verdachte werden aangetroffen. Op deze manier konden ze aangeven welke spullen van hen waren.

Bij inbraken in de periode februari/maart 2013 werd regelmatig een zwarte Ford Ka gesignaleerd. Het ging om een gestolen auto met valse kentekenplaten. Op een gegeven moment kwam de politie in het bezit van een foto waarop niet alleen de auto stond afgebeeld, maar ook waren er twee mannen zichtbaar.

Een agent herkende één van de mannen, waarna er gericht gerechercheerd kon worden. Het spoor leidde tot de arrestatie van twee inwoners van Breda (33 en 57 jaar). Technische rechercheurs wisten met diverse aangetroffen sporen (schoensporen, braaksporen, foto's dacty (vingerafdrukken), DNA) meerdere zaken aan elkaar te koppelen. Dat resulteerde in het oplossen van 54 inbraken, waarvan 20 in Zeeland.

De inbraken werden voornamelijk op klaarlichte dag gepleegd, waarbij het de verdachten ging om sieraden, elektronica, laptops, tablets en autosleutels. Meestal belde de oudste verdachte (57) aan bij de voordeur. Als er opengedaan werd, verzon hij een smoesje en vertrok hij weer. Als de voordeur dicht bleef, haalde hij zijn partner-in-crime om in te breken. De zittingsdata van deze verdachten staan op 2 augustus en 6 september ingepland.

In heel 2012 pakte de politie eenheid Zeeland - West Brabant in totaal 376 inbrekers op. Voor 2013 staat de teller nu (januari t/m juli) al op 213 aanhoudingen. Dat is een stijging van 13% ten opzicht van het aantal opgepakte inbrekers in dezelfde periode vorig jaar.

Plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn toont zich verheugd met de recente resultaten van zijn politie eenheid Zeeland-West Brabant: "Dit laat zien dat wij het oplossen van woninginbraken serieus nemen én prioriteit geven. Ik doe trouwens een beroep aan iedereen om preventieve maatregelen te nemen om inbraken te voorkomen. Want iedere inbraak is er een teveel, zeker als je kijkt naar de impact op de gedupeerden."

"Preventie begint bij het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk. Dat blijkt toch iedere keer weer de meest efficiënte manier om inbrekers buiten te houden. Verder hoop ik dat mensen bij het zien van verdachte situaties, eerder de telefoon pakken en het alarmnummer 112 bellen. Zodat wij, op onze beurt, de criminelen op heterdaad kunnen pakken."


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Frans (10-7-2013 om 13:43)
Een positief bericht waarbij vele woninginbraken zijn opgelost. En zoals te verwachten; nog nul reacties.
Cookie-instellingen beheren