Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Veel vragen over politie-optreden

Toegevoegd: 10-07-2013, 21.43 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Veel burgers hebben vandaag vraagtekens gezet bij de politie-achtervolging vannacht na de inbraak bij de MediaMarkt in Middelburg. Ze vragen zich af waarom de daders hebben kunnen ontkomen en waarom er niet harder opgetreden kan worden.
 
Toen de daders er vandoor wilden gaan bij elektronicawinkel probeerde de politie nog om één van de drie voertuigen klem te rijden. Dat plan mislukte volgens de politie door een snelle manoeuvre van de bestuurder van deze vluchtwagen.


Omdat de auto er hard van door ging, richtten de agenten zich op de tweede auto. Ze reden met hun surveillanceauto achterop deze wagen. Ondanks de klap ging echter ook dit voertuig er vandoor. De derde auto is dan nog niet in beeld. Dat gebeurt pas als deze zich aansluit bij de achtervolgingsstoet.

Het gaat al snel mis. Op de rotonde bij het viaduct over de A58 verliest één van de bestuurders van de vluchtauto's de macht over het stuur. Politieauto's zetten dit voertuig klem om de verdachte aan te houden. Het leek er dus even op dat er een arrestatie zou volgen, maar dat liep anders. Politiewoordvoerder Esther Boot: "De bestuurder was wonder boven wonder ongedeerd. Hij sprong uit de auto en stapte vliegensvlug in de tweede vluchtauto. Deze reed vervolgens plankgas op de uitgestapte politieagenten in."

Een tweede politieauto rijdt nog vol in de flank van de vluchtauto, maar ook dit keer weten de mannen te ontkomen. De achtervolging gaat voort richting Nieuwdorp. De derde vluchtauto ontsnapt door alle commotie aan de aandacht en rijdt vermoedelijk weg richting Middelburg.

Op de Sloeweg Noord wordt de vluchtweg opnieuw geblokkeerd door een derde politieauto. Ook dit keer heeft de politie geen succes. De vluchtauto rijdt om de blokkade heen en keert op een gegeven moment met hoge snelheid weer terug richting Middelburg.

De auto verdwijnt uit het zicht en pas later duikt het voertuig weer op in de buurt van Koudekerke. Deze vluchtauto komt weer in het vizier in Zoutelande. Daar is de bestuurder, omdat hij veel te hard rijdt, in de sloot beland. Aanrijdende agenten zien vanuit de verte een man uitstappen die de benen neemt. Bij aankomt is de vogel gevlogen. Een politiehond heeft geen spoor kunnen oppakken.

Omdat er nu mogelijk richting Zeeuws-Vlaanderen wordt gereden wordt er uit voorzorg aan het eind van de tunnel een politieauto neergezet. Ook deze maatregel schrikt volgens de politie totaal niet af. Boot: "Met enorme snelheid wordt de slagboom bij de Westerscheldetunnel omvergereden en ook de politieauto aan het einde van de tunnel omzeild."

Van de drie auto's is er nu nog een voortvluchtig. Nadat deze de tunnel verlaten had, is deze via de N62 richting België gereden. Op deze route wordt door de politie geschoten. Dat heeft ook geen effect. Ondanks dat de Belgisch politie de achtervolging direct heeft overgenomen bij de grens is het niet gelukt om de auto tegen te houden.

De Belgische politie verloor de auto uit het oog op ring rond Gent. Toen de auto werd opgemerkt nabij Brasschaat werd ook een politiehelikopter ingezet. De twee zouden zich uiteindelijk in een parkje hebben verstopt. Dat werd omsingeld, maar er werd uiteindelijk niemand meer aangetroffen. Volgens de Zeeuwse politie is er wel een lege audi gevonden. De politie onderzoekt of dit daadwerkelijk de vluchtauto is.

Uit de reconstructie van de politie blijkt dat de opgeworpen wegblokkades niet veel effect hadden. Volgens de politie hebben zulke blokkades nu eenmaal z'n beperkingen: "De politie is gemachtigd om bij ernstige zaken wegblokkades op te werpen. Hierbij mogen echter geen onveilige situaties ontstaan voor verdachten, omstanders en zichzelf. Om die reden is het verplicht om altijd een opening in een blokkade te houden. Normaal gesproken is dit voldoende om vluchtauto's af te remmen. In dit geval blijft de vluchtauto met een gang van 200 km of meer over de weg razen. Het is een wonder dat er geen ernstige ongelukken hebben plaatsgevonden."

Onder meer op social media is vandaag veelvuldig de vraag gesteld waarom er geen spijkermatten zijn ingezet. Die lijken namelijk effectief in het tot stilstand brengen van vluchtende verdachten. Volgens Boot is de geuite verwondering over het niet inzetten van spijkermatten begrijpelijk, maar gebruikte de Nederlandse politie die tot 1 juli jongstleden bij wijze van proef. Die is gestopt en dus mogen de matten niet meer worden gebruikt. Een kleine twee weken terug had dit middel dus nog wel gebruikt mogen worden. Nu moet worden gewacht op een evaluatie.

De politie heeft ook een verklaring over het schieten door de aanwezige agenten. Boot: "Omdat er op agenten is ingereden en om te voorkomen dat andere onschuldige burgers slachtoffers zouden worden van deze vluchtende daders, is dit geweldsmiddel ingezet."

Vannacht werd geen Nederlandse politiehelikopter ingezet omdat een aanvraag daartoe, die de politie Zeeland - West-Brabant had ingediend, werd afgewezen. De helikopter was al ingezet bij een andere zaak.

Zie ook:
Onderzoek inbraak nog in volle gang (10-07-2013)    
Schoten gelost bij wildwest na inbraak (10-07-2013)    


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Noz (14-7-2013 om 07:33)
Vandaag wel op het NOS journaal een video hoe een groep politie agenten met getrokken wapens wat kinderen met speelgoedpistooltjes arresteert. dat die "agenten" er uit zien als opa's en huisvrouwen laat ik dan maar voor wat het is. zeker voormalig werklozen die onder dwang moeten werken ?
Marco (14-7-2013 om 07:32)
3. Jullie zijn gewoon jaloers omdat anderen met een uitkering MOETEN leven, als je geen zin heb, kap er dan mee en ook met dit onzin reactie's van jullie. (Offtopic). Volgende.
Marco (14-7-2013 om 07:29)
2. @Andere reageerders. Jullie doen nu het zelfde, van achter de computer en tegen anderen zaniken, en sommige ww trekkers worden vaak afgewezen anders hadden ze wel goed werk gekregen. Kraam geen onzin uit wil je. Slaven zijn wij, moeten dit, moeten dat.. Vrij NL, voor wie?
Marco (14-7-2013 om 07:18)
@Vincent. Tuurlijk hoor en lees je daar geen berichten over, als je daar ook geen nieuws over krijgt. Maar als het er wel was dan zou ik het top vinden als ze iemand zijn leven gered en een crimineel gepakt zouden hebben. Ik zei al, dat de politie er is ok maar ga geen nutloze boetes geven.
Truus3 (14-7-2013 om 00:44)
Geen poepzakje en een loslopende hond , komen ze even twee bekeuringen bij je afgeven ,220 euro meneer .. u betaald wel keurig hondenbelasting trouwens meneer. kortom de gewone burger naaien is het makkelijkst en criminelen oei... dat doen we maar niet want dat wordt link.
Jan (13-7-2013 om 22:18)
Wat een stelletje amateurs ,dat is dan de politie ongelofelijk,.
Cookie-instellingen beheren