Weerbericht:
Van het zuidwesten uit regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Veel vragen over politie-optreden

Toegevoegd: 10-07-2013, 21.43 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Veel burgers hebben vandaag vraagtekens gezet bij de politie-achtervolging vannacht na de inbraak bij de MediaMarkt in Middelburg. Ze vragen zich af waarom de daders hebben kunnen ontkomen en waarom er niet harder opgetreden kan worden.
 
Toen de daders er vandoor wilden gaan bij elektronicawinkel probeerde de politie nog om één van de drie voertuigen klem te rijden. Dat plan mislukte volgens de politie door een snelle manoeuvre van de bestuurder van deze vluchtwagen.


Omdat de auto er hard van door ging, richtten de agenten zich op de tweede auto. Ze reden met hun surveillanceauto achterop deze wagen. Ondanks de klap ging echter ook dit voertuig er vandoor. De derde auto is dan nog niet in beeld. Dat gebeurt pas als deze zich aansluit bij de achtervolgingsstoet.

Het gaat al snel mis. Op de rotonde bij het viaduct over de A58 verliest één van de bestuurders van de vluchtauto's de macht over het stuur. Politieauto's zetten dit voertuig klem om de verdachte aan te houden. Het leek er dus even op dat er een arrestatie zou volgen, maar dat liep anders. Politiewoordvoerder Esther Boot: "De bestuurder was wonder boven wonder ongedeerd. Hij sprong uit de auto en stapte vliegensvlug in de tweede vluchtauto. Deze reed vervolgens plankgas op de uitgestapte politieagenten in."

Een tweede politieauto rijdt nog vol in de flank van de vluchtauto, maar ook dit keer weten de mannen te ontkomen. De achtervolging gaat voort richting Nieuwdorp. De derde vluchtauto ontsnapt door alle commotie aan de aandacht en rijdt vermoedelijk weg richting Middelburg.

Op de Sloeweg Noord wordt de vluchtweg opnieuw geblokkeerd door een derde politieauto. Ook dit keer heeft de politie geen succes. De vluchtauto rijdt om de blokkade heen en keert op een gegeven moment met hoge snelheid weer terug richting Middelburg.

De auto verdwijnt uit het zicht en pas later duikt het voertuig weer op in de buurt van Koudekerke. Deze vluchtauto komt weer in het vizier in Zoutelande. Daar is de bestuurder, omdat hij veel te hard rijdt, in de sloot beland. Aanrijdende agenten zien vanuit de verte een man uitstappen die de benen neemt. Bij aankomt is de vogel gevlogen. Een politiehond heeft geen spoor kunnen oppakken.

Omdat er nu mogelijk richting Zeeuws-Vlaanderen wordt gereden wordt er uit voorzorg aan het eind van de tunnel een politieauto neergezet. Ook deze maatregel schrikt volgens de politie totaal niet af. Boot: "Met enorme snelheid wordt de slagboom bij de Westerscheldetunnel omvergereden en ook de politieauto aan het einde van de tunnel omzeild."

Van de drie auto's is er nu nog een voortvluchtig. Nadat deze de tunnel verlaten had, is deze via de N62 richting België gereden. Op deze route wordt door de politie geschoten. Dat heeft ook geen effect. Ondanks dat de Belgisch politie de achtervolging direct heeft overgenomen bij de grens is het niet gelukt om de auto tegen te houden.

De Belgische politie verloor de auto uit het oog op ring rond Gent. Toen de auto werd opgemerkt nabij Brasschaat werd ook een politiehelikopter ingezet. De twee zouden zich uiteindelijk in een parkje hebben verstopt. Dat werd omsingeld, maar er werd uiteindelijk niemand meer aangetroffen. Volgens de Zeeuwse politie is er wel een lege audi gevonden. De politie onderzoekt of dit daadwerkelijk de vluchtauto is.

Uit de reconstructie van de politie blijkt dat de opgeworpen wegblokkades niet veel effect hadden. Volgens de politie hebben zulke blokkades nu eenmaal z'n beperkingen: "De politie is gemachtigd om bij ernstige zaken wegblokkades op te werpen. Hierbij mogen echter geen onveilige situaties ontstaan voor verdachten, omstanders en zichzelf. Om die reden is het verplicht om altijd een opening in een blokkade te houden. Normaal gesproken is dit voldoende om vluchtauto's af te remmen. In dit geval blijft de vluchtauto met een gang van 200 km of meer over de weg razen. Het is een wonder dat er geen ernstige ongelukken hebben plaatsgevonden."

Onder meer op social media is vandaag veelvuldig de vraag gesteld waarom er geen spijkermatten zijn ingezet. Die lijken namelijk effectief in het tot stilstand brengen van vluchtende verdachten. Volgens Boot is de geuite verwondering over het niet inzetten van spijkermatten begrijpelijk, maar gebruikte de Nederlandse politie die tot 1 juli jongstleden bij wijze van proef. Die is gestopt en dus mogen de matten niet meer worden gebruikt. Een kleine twee weken terug had dit middel dus nog wel gebruikt mogen worden. Nu moet worden gewacht op een evaluatie.

De politie heeft ook een verklaring over het schieten door de aanwezige agenten. Boot: "Omdat er op agenten is ingereden en om te voorkomen dat andere onschuldige burgers slachtoffers zouden worden van deze vluchtende daders, is dit geweldsmiddel ingezet."

Vannacht werd geen Nederlandse politiehelikopter ingezet omdat een aanvraag daartoe, die de politie Zeeland - West-Brabant had ingediend, werd afgewezen. De helikopter was al ingezet bij een andere zaak.

Zie ook:
Onderzoek inbraak nog in volle gang (10-07-2013)    
Schoten gelost bij wildwest na inbraak (10-07-2013)    


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Fred (14-7-2013 om 15:56)
Dit krijg je er nu van als je als overheid de prioriteit legt bij het ophalen van zoveel mogelijk geld, in plaats van criminaliteits bestrijding.
Anke (14-7-2013 om 12:55)
Laat iedereen die commentaar heeft lekker zelf bij de politie gaan! Kunnen ze zelf ondervinden hoe het is! Lekker makkelijk om commentaar te geven en zelf klagen over een bekeuring die ze ooit gehad hebben! Wetten en regels zijn nodig om in een leefbare samenleving te leven.
Rebecca (14-7-2013 om 12:53)
Kritiek geven maar wel dat buitenkansje scoren om via internet een te goedkope (lees: aan heling grenzende prijs) een Ipad bestellen via marktplaats/ebay. Zonder zelf al te kritisch te zijn. En worden zij belazerd op internet dan wel naar de politie hollen, want die moet dan alles oplossen.
Rebecca (14-7-2013 om 12:45)
Een top voetbal spits heeft 90 minuten de tijd om te scoren wat ook gewoon zijn job is. Met zijn miljoenen jaarsalaris weet hij dat het doel aan de overkant is. En ondanks zijn gedegen training geberurt het weleens dat hij niet scoort. In Jip & Janneke taal: scoren is moeilijk. Kritiek geven easy
Petloos (14-7-2013 om 09:49)
N Ieder die concludeert dat louter en alleen kanslozen in dit optreden n enorme FAAL zien is de realiteit n beetje kwijt.. Speciaal voor deze zachte heelmeesters dus complimenten, kop op, vlg x beter, geeft niks, boefjes zijn nu heus wel bang & KUSJE erop!?
Alleen maar commentaar... (14-7-2013 om 08:44)
De politie kan het nooit goed doen, wàt ze ook doen. Zie onderstaand artikel: http://www.hvzeeland.nl/Nieuws/Item?nid=22353 180 (!) zaken opgelost door goed politiewerk... en nièmand reageert. Allen reacties wanneer er boetes geschreven worden of zaken nièt opgelost worden... Gefrustreerd volk...