Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 18 km

Waarschuwing voor slik op de weg

Toegevoegd: 12-09-2013, 16.57 uur
Door: Rolf de Feijter
MIDDELBURG - Weggebruikers moeten in het buitengebied de komende maanden rekening houden met slik op de weg. Landbouwers zijn weer begonnen met het rooien van aardappelen en bieten. Tijdens deze werkzaamheden kan er slik op wegen terechtkomen. In de schemering of in combinatie met regen of mist kan dit volgens het Waterschap Scheldestromen tot gevaarlijke situaties leiden in het verkeer.

Regen en mist kunnen verraderlijke verkeerssituaties opleveren en met slik op de weg wordt het nog belangrijker dat de weggebruiker de snelheid aanpast aan de omstandigheden. In het buitengebied hebben we te maken met veel landbouw en slik op de weg is niet te voorkomen. Daarom is het belangrijk om altijd rustig te rijden.


Om te voorkomen dat ongelukken plaatsvinden, heeft waterschap Scheldestromen zogenoemde 'spelregels' voor agrariërs opgesteld. Zodra het waterschap toch onveilige situaties ontdekt, neemt het schap maatregelen.

Om ongevallen te voorkomen wijst waterschap Scheldestromen alle agrariërs erop om ernstige vervuiling te voorkomen door slik van de wielen van de landbouwvoertuigen te verwijderen voordat de voertuigen de weg op gaan. Mocht het wegdek vervuild raken, dan moet dit zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Daarbij mogen ook geen grote blokken klei in de bermen blijven liggen.

Als er een verkeersonveilige situatie dreigt te ontstaan door slik op de weg, moet contact met het waterschap worden opgenomen waarbij het waterschap kan besluiten om borden met een snelheidsbeperking en slipgevaar te plaatsen. Voor aanvang van de werkzaamheden slikborden of -stickers te plaatsen, zodat weggebruikers ruim van te voren op mogelijk gevaar geattendeerd worden. De borden zijn verkrijgbaar bij ZLTO en Cumela.

Het waterschap houdt toezicht op het naleven van de spelregels zoals die hierboven vermeld staan. Soms zal het waterschap besluiten borden met een snelheidsbeperking te plaatsen. Als een weg ernstig vervuild is, kan het waterschap de weg ook tijdelijk afsluiten. Het waterschap houdt toezicht op het schoonmaken van de weg. De veroorzaker kan dit zelf doen, maar bij nalatigheid laat het waterschap de weg schoonmaken op kosten van de vervuiler.

Als opslag van bieten niet mogelijk is op eigen terrein of op een centrale opslaglocatie is opslag in de berm of op overhoeken in overleg met de opzichter onder voorwaarden toegestaan. Deze voorwaarden zijn dat er geen zichtbelemmering optreedt voor de weggebruikers en dat er een afstand van 1,80 m uit de zijkant van de verharding wordt aangehouden. Als de verkeersveiligheid dat toestaat zal een afstand van 0,50 m worden gedoogd.

Als een ongeluk wordt veroorzaakt door slik op de weg of verkeerde opslag van bieten, dan is de vervuiler verantwoordelijk voor het ongeval met alle gevolgen van dien.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Goed opletten (17-9-2013 om 16:37)
Tsja, weer even goed opletten. Het is inderdaad gevaarlijk, maar als je hier woont weet je dat, dus gewoon rekening mee houden. De boeren moeten natuurlijk ook wel hun best doen om de overlast zo veel mogelijk binnen de perken te houden.
Bert (17-9-2013 om 11:45)
Stel het gaat heel hard sneeuwen en je blijf lekker doorjakkeren met een kilometer of tachtig in de polder. Je gaat uit de bocht en beland in de sloot met je auto. Kun je dan God verandwoordelijk stellen of is het je eigen schuld.
Wouter (16-9-2013 om 15:17)
Ze dienen die slik gewoon op te ruimen voordat er ongelukken gebeuren en dat kan net zo goed gebeuren als je erg voorzichtig rijd, als je auto eenmaal begint te schuiven is er geen houden meer aan, ook niet als je 30 rijd.
Wouter (16-9-2013 om 15:17)
Andere bedrijven zijn ook gebonden aan allerlei strenge wet en regelgevingen en ook die bedrijven werken allemaal voor ons, dus kan iemand mij uitleggen waarom er voor die boeren een uitzondering gemaakt zou moeten worden?
Wouter (16-9-2013 om 15:14)
De mensen zeuren helemaal niet, het is gewoon levensgevaarlijk. En wat is dat voor een onzin dat die boeren voor ons bezig zijn en dus moeten ze maar hun gang kunnen gaan?? Een boerenbedrijf is een bedrijf als ieder ander bedrijf en ook zij dienen zich aan de regels te houden.
J (15-9-2013 om 20:38)
Vervolg: Ik heb dat al een aantal keren gehad, en dan maakt het niets uit of het een brede of smalle weg is. De mensen zeuren niet, ze hebben gelijk.
Cookie-instellingen beheren