Weerbericht:
Geleidelijk perioden met zon, morgen wolkenvelden en in het zuidoosten zon
Verkeersinformatie:
11 files van totaal 34 km

Evacuatie Breskens voltooid

Toegevoegd: 18-09-2013, 09.58 uur - Update: 18-09-2013, 11.09 uur
Door: Roland de Jong & Rolf de Feijter
BRESKENS - In Breskens is vanochtend een gebied met daarin een flink aantal vakantiewoningen, chalets en kampeerplaatsen is ontruimd vanwege de ruiming van twee vliegtuigbommen. In totaal zijn circa 300 personen geëvacueerd. De explosieven werden in begin juli en begin deze maand gevonden in het plangebied Waterdunen.


De bommen werden gevonden tijdens munitieonderzoek in het kader van de ontwikkeling van het project Waterdunen. Direct na de vondst van de bommen, beiden van Engelse makelij en neergegooid tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn maatregelen genomen. De bommen zijn afgedekt met grote zeecontainers, welke gevuld zijn met zand. Ook is er extra toezicht. Er was echter geen sprake van direct gevaar voor de omgeving of medewerkers van aannemingsbedrijf KWS, die op de locatie aan het werk waren.

Van de eerste bom, die begin juli werd ontdekt, werd gedacht dat het om een Engelse duizend ponder ging. Bij nader inzien bleek dit om een 500 ponder te gaan. Omdat het gebied waar de bom werd gevonden in de zomer veel toeristen aantrekt, is besloten om de bom na het toeristenseizoen te ruimen.

Begin september werd niet ver van de vindplaats van de eerste bom een tweede exemplaar aangetroffen. Ook dit betrof een 500 ponder van Engelse makelij. Vanmiddag vindt de ontmanteling van beide explosieven plaats. Daarom is vanochtend vroeg een flink gebied ontruimd. In het gebied liggen ongeveer 100 vakantiewoningen, waarvan 10 permanent bezet, 260 chalets, 100 kampeerplaatsen en een aantal (horeca)bedrijven. Voor de bewoners en andere betrokkenen is opvang geregeld in een vergadercentrum in IJzendijke. De evacuees hebben daar vanochtend gezamenlijk ontbeten.

Als de bommen onschadelijk zijn gemaakt, worden deze tot ontploffing gebracht op een in het gebied ingerichte 'spinglocatie'. De verwachting is dat dat aan het begin van de middag zal gebeuren.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
K (19-9-2013 om 11:13)
Goed werk maar normaal gesproken wordt het rode kruis toch ingezet bij dit soort evacuaties? waarom is dat hier anders weet iemand dit?
Cookie-instellingen beheren