Weerbericht:
Vrij veel bewolking, vooral in het westen ook zon
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 14 km

Ondertekening samenwerking MIRG team

Toegevoegd: 26-09-2013, 14.06 uur
Door: Rolf de Feijter

ANTWERPEN – In Antwerpen is vanmiddag het operationeel handboek voor de MIRG teams ondertekend. Daarna volgde een demonstratie van het team.


In het Europese Interreg IV A 2 Zeeën project MIRG-EU worden brandweerteams uit Zeeland (NL), Antwerpen, Beveren en Gent (BE), Calais (FR) en Kent (UK) verenigd. Gezamenlijk zetten ze internationaal gespecialiseerde teams op die incidenten aan boord van schepen vakkundig kunnen bestrijden. Maritime Incident Response Groups. Door snel en doelgericht ingrijpen van deze teams, bij brand of incidenten met gevaarlijke stoffen, kunnen slachtoffers en evacuaties op open zee worden voorkomen en wordt milieuvervuiling zo veel mogelijk tegengegaan. Wanneer het incident onder controle is, kan een schip naar een veilige haven worden begeleid. De hinder voor het overige scheepvaartverkeer wordt zo zoveel mogelijk beperkt.

Elk land levert een eigen MIRG-team. Alle landenteams samen vormen één MIRG-EU. Zij kunnen elkaar in geval van langdurige incidenten aflossen. Elk partnerland werkt normaal volgens zijn eigen nationale brandweerprotocollen, met zijn eigen materieel en kent zijn eigen opleidingseisen. In dit internationale verband is het noodzakelijk dat de teams op elkaar kunnen aansluiten. Dat betekent dat ze op dezelfde manier een incident bestrijden, werken met uitwisselbare materialen, dezelfde opleiding hebben en het zelfde jargon gebruiken.

Dit wordt allemaal geregeld in het gezamenlijk opgestelde Operationeel Handboek. Hierin staat het beleid en de procedures die de MIRG EU-teams moeten volgen bij een incident precies beschreven.

Vandaag hebben de vertegenwoordigers van alle partners dit Operationeel Handboek officieel ondertekend tijdens een speciale bijeenkomst in de brandweerkazerne van Antwerpen. Het is tenslotte uniek dat Nederlandse, Belgische, Franse en Engelse brandweerkorpsen volgens één protocol te werk gaan en dus als één team een incident kunnen bestrijden.

Na ondertekening van het operationeel handboek volgde een demonstratie waarin een situatie werd nagespeeld.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren