Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

OM wil vrijspraak dodelijk scheepvaartongeval

Toegevoegd: 17-10-2013, 14.54 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Het fatale ongeluk, dat op 23 december 2011 in de Krammersluizen bij Bruinisse plaatsvond aan boord van de duwcombinatie Gavialis, is niet te wijten aan de schuld of aan de onoplettendheid van 72-jarige Duitse schipper. Ook een ander scenario was mogelijk.

Tot die conclusie kwam donderdag officier van justitie G. van der Hofstede donderdag tijdens de behandeling van de zaak door de rechtbank in Middelburg. Hij verzocht de rechtbank dan ook de schipper vrij te spreken. De 184 meter lange combinatie was bezig met het ontmeren om de sluis uit te varen.


De tros aan de achterzijde was los. Het latere slachtoffer, de 60-jarige matroos Jan Stanek maakte zijn schipper duidelijk dat voor, bij de boeg, de tros ook 'los' was en dus gaf de schipper gas om de sluis uit te varen. Want, zo betoogde de schipper op de zitting, 'los is los' en pas dan wordt er gevaren. Kort daarna werd Stanek door een knappende tros geraakt en overleed hij twee dagen later aan zijn verwondingen. Niemand had het zien gebeuren en dus was het ook tijdens de behandeling gissen wat er nu precies was gebeurd.

Volgens de camerabeelden zou bij de boeg de tros los zijn gemaakt van de bolders op het schip. Kennelijk was de tros nog niet los van de bolder op de wal. In ieder geval was het niet op camerabeelden te zien. Het gevolg daarvan was dat de tros uitrolde en uiteindelijk met een knoop of lus bij de bolders op het schip vast kwam te zitten en de tros knapte met fatale gevolgen voor Stanek. De Uitspraak vindt plaats op 30 oktober.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
John s (17-10-2013 om 22:40)
Jan was een goede matroos ik heb hem zelf gekend en een half jaar samen gevaren te hebben
Emile (17-10-2013 om 19:52)
Ik ben maar een pleziervaarder van 67. Maar ik weet dat die trossen en de handeling ermee levensgevaarlijk kunnen zijn. Een kleine fout kan fataal zijn. Vaak loopt het nog net goed, maar die ene keer... Niemand doet zoiets met opzet, vrijspraak lijkt me logisch,
Cookie-instellingen beheren