Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 5 km

Demonstratie tegen kernenergie Middelburg

Toegevoegd: 25-10-2013, 16.34 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - In Middelburg is vanmiddag gedemonstreerd tegen kernenergie. Het protest vond plaats voor het hoofdkantoor van energiebedrijf Delta.


De demonstratie, die van tevoren werd aangekondigd, werd georganiseerd door World Information Service on Energy (WISE) Nederland. Deze organisatie is het niet eens met het besluit om de kerncentrale in Borssele langer in gebruik te houden. De centrale levert al veertig jaar energie en het besluit is inmiddels genomen om daar nog eens twintig jaar aan vast te plakken. Veel te lang, zo vinden de demonstranten.

De protestactie verliep rustig. Er waren 19 actievoerders op de been en zij hielden een stil protest. De protestanten namen op stoelen plaats voor het Delta-gebouw en het enige geluid dat werd geproduceerd was dat van een trommel. Er werden diverse gele vaten voor het pand geplaatst. De politie hield met drie agenten de situatie in de gaten. Delta zette diverse particuliere beveiligers in.

Rond 16.45 uur, toen de actievoerders drie kwartier hadden stilgezeten voor het energiebedrijf, werd aan de directie van Delta één van de meegebrachte vaten overhandigd. Het vat moet het bedrijf er aan herinneren dat de kerncentrale in Borssele ook afval produceert. Delta heeft het vat in ontvangst genomen.

2003
Bij de dertigste 'verjaardag' van de kerncentrale in 2003 werd een omvangrijker protest gehouden. Toen demonstreerde een grote groep mensen op de dijk rondom de kerncentrale. Er werden toen honderden gele vaten op de dijk gezet om aan te geven hoeveel radioactief afval er werd geproduceerd.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Nannie (27-10-2013 om 04:55)
@ard Alleen kijken naar de werkgelegenheid is kortegermijn denken. Tijdelijk een beetje inkomen voor een paar mensen om vervolgens onze kindskinderen op te zadelen met radioactief afval. Niet handig. Wat jammer dat er maar 19 mensen waren. Ik heb vooraf ook niets van de demonstratie gehoord.
Sjors (26-10-2013 om 21:42)
Kernenergie schoon? Haha wat voor grap is dat, vervuilde mijnen en grondwater in Frankrijk en Duitsland plus lekkende vaten in de oceaan. Dan nog tsjernobyl en fukushima gaan jullie er naartoe? Thoriumreactoren daar moesten ze onderzoek naar doen, dat is vele malen schoner.
Kernkennis (26-10-2013 om 14:02)
Beetje naïef volk die demonstranten, er wordt een nieuwe kerncentrale in Engeland gebouwd.komende 8 jaar wordt er nog kernenergie geïmporteerd vanuit Duitsland . En in Frankrijk draaien er nog meer dan 50 centrales.voor de transitie naar duurzame energie zal er toch echt kernenergie nodig zijn.
R (26-10-2013 om 10:59)
@Wee: Laten we dan alle chemische bedrijven, olie/verf productie bedrijven en alle pompstations ook sluiten want wie weet komt er ooit een aardbeving of overstroming waarbij de gevolgen niet te overzien zijn?????
Francois (26-10-2013 om 03:27)
Stoer in negatieve zin! Al waren het er maar 19 dan nog hebben die mensen wel de moeite genomen om er te staan. Wat betreft hun visie over kernenergie doet voor mij even niet ter zake, maar je hoeft ze ook niet af te branden als werkschuw volk. Misschien kwamen ze wel uit hun nachtdienst???
Marco (26-10-2013 om 02:31)
Ik meen dat gezichtsbedekkende kledij strafbaar (geworden) is ? En zoals anderen ook al opgemerkt hebben; moeten deze randfiguren niet werken ? Normale hardwerkende burgers, já ook die in het gebouw werken, hebben helemaal geen tijd voor dit soort zielig gedrag. Zij, u en ik betalen voor dit soort.
Cookie-instellingen beheren