Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Nog weinig problemen door storm

Toegevoegd: 05-12-2013, 16.01 uur - Update: 05-12-2013, 16.44 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De voorspelde waterstanden voor vannacht zijn nagenoeg gelijk gebleven. Wel ligt de windkracht veel lager dan voorspeld. Toch houden het waterschap en de hulpdiensten nog rekening met problemen. Tot nu toe valt de situatie echter mee en zijn er nog niet veel problemen.


Volgens het KNMI zijn er nu zware windstoten tussen 75 en 100 km/uur. De scheepvaart moet rekening houden met windkracht 9. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt bij Vlissingen een waterstand van NAP + 3,85 verwacht. Om alles tijdig gereed te hebben, gaat het waterschap Scheldestromen momenteel uit van fase 3 uit haar draaiboek dijkbewaking. Dit betekent uitgebreide dijkbewaking waarbij ook coupures bewaakt en gesloten kunnen worden.

Mocht de voorspelde waterstand lager blijven dan NAP + 4,10 dan wordt fase 2 ingesteld en hoeven de kunstwerken (coupures en duikers) in de binnendijken niet gesloten te worden. Waterschap Scheldestromen houdt ook voor morgenmiddag ook nog rekening met hoog water. Het kan zijn dat dan nogmaals dijkbewaking wordt ingesteld.

De Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade, is sinds vanmiddag officieel paraat voor een eventuele inzet tijdens de Sinterklaasstorm. Reddingsbrigade Nederland heeft om 13.00 uur vanmiddag een voorwaarschuwing uitgegeven aan 51 reddingseenheden van haar Nationale Reddingsvloot, waaronder dus ook de Middelburgse. De ploegen moeten binnen een uur kunnen uitrukken naar overstromingen of andere grote waterrampen. Op dit moment vinden nog geen feitelijke uitrukken plaats.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van zeer zware windstoten tijdens de donderdagmiddag- en avondspits. De verwachting is dat vanwege Sinterklaasavond de avondspits eerder begint en door de weersomstandigheden drukker zal zijn dan normaal. Weggebruikers dienen rekening te houden met hinder door onverwachte obstakels op de weg zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de actuele situatie op de weg en de weersverwachting goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. De verwachting is dat het verkeer in met name Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland overlast zal ondervinden van de zware storm.

Voor zover bekend rijden alle Connexxionbussen nog. Wel wordt reizigers geadviseerd vanmiddag en vanavond rekening te houden met extra reistijd. Voertuigen met aanhanger die over de Oosterscheldekering (N57) willen, wordt aanbevolen om een andere route te kiezen.

Zie ook:
-
Reddingsbrigade paraat vanwege storm (05-12-2013)
- RWS: Gevaarlijke rijomstandigheden (05-12-2013)
- Oosterscheldekering gaat dicht (04-12-2013)
- Voorbereiding op dijkbewaking Zeeuwse kust (04-12-2013)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marina (5-12-2013 om 20:29)
60 jaar geleden was er overstroming in Zeeland! Ik ben van 1963 en hoop nog 50 te worden dit jaar! Hoe kunnen we dan weten of het uit de hand gelopen zaak zal worden? Ik sta met doodsangsten!
Jos (5-12-2013 om 16:41)
Net op het strand in Vlissingen geweest en het valt wel mee met de storm en golven. Het is een zuidwesten wind dus het water word niet echt het gat in geduwd, had bij een noordwesten wind veel meer en hoger water geweest. Wel veel mensen in de auto op de Boulevard om de storm te bekijken.
Els (5-12-2013 om 16:35)
Nee maar ik moest wel helemaal vanuit krabbendijk naar kruiningen fietsen! harde tegen wind ze niet normaal..
Cookie-instellingen beheren