Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
65 files van totaal 254 km

RWS: Let op hoog water en harde wind

Toegevoegd: 05-12-2013, 17.29 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Rijkswaterstaat waarschuwt voor hoog water. Het wegverkeer wordt nog steeds gewaarschuwd voor gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van zeer zware windstoten. De Oosterscheldekering en de Hollandse IJsselkering worden in de loop van de avond gesloten.


Vanuit het Watermanagementcentrum worden de waterstanden langs de kust en op de grote meren continu en nauwlettend in de gaten gehouden. Het verwachte hoog water heeft tot gevolg dat in de loop van de avond de Hollandse IJsselkering bij Capelle aan de IJssel en de Oosterscheldekering gaan sluiten.

Verder informeert Rijkswaterstaat met behulp van waarschuwings- en alarmeringsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen, hoogheemraadschappen en veiligheidsregio’s over de waterstandsverwachtingen. Zo kunnen deze instanties tijdig maatregelen voorbereiden, zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking. Waterschap Scheldestromen kondigde al aan dijkbewaking in te stellen. 

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van zeer zware windstoten tijdens de donderdagmiddag- en avondspits. Weggebruikers dienen rekening te houden met hinder door onverwachte obstakels op de weg zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken. Ook het vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens en aanhangers kunnen hinder ondervinden op viaducten en dijken, waaronder ook de Oosterscheldekering.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de actuele situatie op de weg en de weersverwachting goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. De verwachting is dat het verkeer in met name Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland overlast zal ondervinden van de zware storm. Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs in om bijvoorbeeld ongevallen snel af te handelen en objecten van de weg te halen. Rijkswaterstaat heeft in verband met de weersomstandigheden het grootste deel van de wegwerkzaamheden die voor vanavond en vannacht waren gepland, afgelast.

Sluis Terneuzen
De storm en het hoge water hebben tot gevolg dat op een aantal plaatsen in Nederland het scheepvaartverkeer gestremd wordt. Zo sluit Rijkswaterstaat een aantal sluizen. Hierdoor is het scheepvaartverkeer op deze plaatsen enige tijd gestremd. Dit is onder andere het geval bij de sluizen in Terneuzen, de sluis bij de Hollandse IJsselkering, de Oranjesluizen, de sluizen naar de Wadden en de kleine zeesluizen in IJmuiden.

De grote zeesluis in IJmuiden blijft waarschijnlijk wel beschikbaar. In heel het land kan de scheepvaart hinder ondervinden van bruggen die tijdelijk niet opengaan. De scheepvaart wordt op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken via de uurberichten die door de verkeersposten worden uitgegeven.

Zie ook:
Waterschap stelt dijkbewaking in (05-12-2013)
Nog weinig problemen door storm (05-12-2013) 
Reddingsbrigade paraat vanwege storm (05-12-2013) 
RWS: Gevaarlijke rijomstandigheden (05-12-2013) 
Oosterscheldekering gaat dicht (04-12-2013) 
Voorbereiding op dijkbewaking Zeeuwse kust (04-12-2013)

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren