Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
21 files van totaal 77 km

Tipgever overvallen krijgt bloemetje

Toegevoegd: 06-12-2013, 10.51 uur
Door: Roland de Jong
VLISSINGEN - In Vlissingen is donderdag de man in het zonnetje gezet die de gouden tip gaf die een einde maakte aan de reeks overvallen op Chinese restaurants op Walcheren. De verdachte van die overvallen heeft inmiddels alle zaken bekend.


Vanaf maart 2012 zijn in totaal zeven Chinese restauranteigenaren op Walcheren slachtoffer geworden van de verdachte. De overvallen tot en met november 2013 plaatsgevonden in Oost-Souburg, Middelburg, Vlissingen, Koudekerke en Oostkapelle. Deze serie overvallen heeft voor veel onrust gezorgd bij (Chinese) ondernemers. De politie beschouwt met de bekentenis van de verdachte het onderzoek naar de overvallen als afgerond.

Afgelopen zaterdag werd nabij het Chinese restaurant aan het Oranjeplein in Oost-Souburg een 41-jarige man opgepakt omdat hij zich verdacht gedroeg. Dat gebeurde naar aanleiding van een tip van een oplettende burger. Mark Bliek zag op de bewuste avond een man verdacht rondhangen in een brandgang in de buurt van het restaurant. Hij herkende het signalement dat na eerdere overvallen was verspreid en belde de politie. Even later werd de man opgepakt als verdachte. Hij bekende al snel een eerste overval en later volgde een bekentenis over alle andere overvallen op Chinese restaurants.

Bliek werd gisteren in het zonnetje gezet op het Vlissingse gemeentehuis. De burgemeester sprak een dankwoord uit. Daarnaast benadrukte zij het belang én het bewezen effect van onder andere de aandacht voor preventie én communicatie door middel van signalementverspreiding (aan de restauranthouders, de buurt en omwonenden) en de doelmatige inzet van (sociale) media.

Burgemeester Letty Demmers: "Dit alles vergroot het veiligheidsgevoel van burgers en zorgt ervoor dat de politie - dankzij o.a. de actieve inzet en betrokkenheid van burgers bij signalementsverspreiding- sneller tot aanhouding kan overgaan. Feitelijk is de heer Bliek – en de aanhouding van de verdachte- het bewijs dat samen werken aan veiligheid in de stad effect heeft."

Naast het compliment en het bloemetje voor meneer Bliek voor het doen van zijn

‘burgerplicht’ en de getoonde moed, was de boodschap van de burgemeester ook,
dat we niet accepteren dat misdaden gepleegd worden en we er samen alles aan
blijven doen om dader(s) te pakken te krijgen. "Niet alleen op het gebied van deze overvallen, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld woninginbraken wordt communicatie en burgerparticipatie steeds belangrijker in de integrale samenwerking."

Demmers: "Daarnaast investeren de gemeenten meer in het betrekken van burgers bij het aanpakken van criminaliteit (zoals burgernet, Amberalert, buurtpreventieteams, promotie Politie Keurmerk Veilig Wonen etc.)."

Ook maakte de burgemeester van de gelegenheid gebruik om de Chinese restauranthouders, die zelf ook diverse preventieve maatregelen hebben genomen om toekomstige overvallen te voorkomen, te danken voor hun inzet.

Zie ook:
Dossier overvallen in Zeeland
Man bekent overvallen Chinezen (05-12-2013)
Verdachte overvallen langer vast (04-12-2013) 
Verdachte overvallen opgepakt (03-12-2013) 
Overval Chinees Oostkapelle (21-11-2013)
Poging overval Chinees restaurant (20-01-2013)
Gewapende overval op Chinees (30-12-2012)
Overval Chinees restaurant (15-11-2012)
Weer overval Chinees restaurant (18-03-2012)
Weer overval Chinees restaurant (05-03-2012)
Overvaller Souburg was gewapend (01-03-2012)
Overval Chinees restaurant Oost-Souburg (01-03-2012)
Overval restaurant in Vlissingen (20-02-2012)

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Een moeder (9-1-2014 om 12:09)
Ik denk dat je inderdaad beter geen naam kan noemen, het gaf bij mij ook een schrik reactie. Men moet altijd heel voorzichtig zijn. En denken aan de veiligheid van de tipgever.
Vlissinger (8-12-2013 om 02:36)
Fijn zo'n bloemetje.. ze kunnen hem beter 24 uurs bescherming geven vanaf nu
Johanna (7-12-2013 om 08:25)
Oei, dat is niet handy, met naam en foto in de media verschijnen.Waarschijnlijk krijgt de dader een aai over zijn bolletje, en zul je het nooit meer doen??? En dan staat hij de tipgever met wraak en haat gevoelens op te wachten.
Ad. (6-12-2013 om 15:37)
Ben dat is een rare opmerking want het is je burgerplicht dit te melden als je dit ziet maarje kunt er ook voor kiezen de andere kant op te kijken omdat je er toch niet rijk van word. Als er bij jou word ingebroken en iemand ziet dat en die zegt niks omdat het niks opleverd ben jij dus een blij man.
Ben (6-12-2013 om 14:43)
Daar moet je blij mee zijn met een bloementje
NOL (6-12-2013 om 13:54)
Is het verstandig om deze oplettende burger met naam te noemen in de media? Verdachte staat met een paar maanden weer op straat en koestert wellicht enige wrok t.a.v. de man die hem achter de tralies heeft geholpen....
Cookie-instellingen beheren