Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
90 files van totaal 338 km

Scholieren krijgen les over vuurwerk

Toegevoegd: 06-12-2013, 11.05 uur
Door: Roland de Jong
ZIERIKZEE - Leerlingen van de Zeeuwse basisscholen krijgen vanaf vandaag weer voorlichting over de gevaren van vuurwerk.


De Veiligheidsregio Zeeland en de politie werken samen met Halt Zuid-West-Nederland om leerlingen van groep 8 van de basisscholen door middel van  activiteiten en gesprekken bekend te maken met de regels rondom vuurwerk.

Tijdens zogeheten vuurwerkexposities worden ze door brandweer, politie en Halt ook geconfronteerd met de gevaren en gevolgen van vuurwerk. Ook wordt de scholieren geleerd hoe ze veilig kunnen omgaan met vuurwerk.

Halt heeft ook het startsein gegeven voor een nieuwe landelijke vuurwerkcampagne. “Hoe zou jij reageren als iemand anders jou in gevaar brengt of je gewond raakt door vuurwerk. Is vuurwerk dan nog leuk?” luidt de tekst bij het campagnebeeld. De nieuwe vuurwerkcampagne wil jongeren al op jonge leeftijd bewust te maken van de gevolgen van hun gedrag en hun verantwoordelijkheden in de samenleving.

De campagne richt zich op overlast tijdens de jaarwisseling. "Gevaarlijk gedrag met vuurwerk zorgt voor overlast, of erger: een onveilige situatie voor anderen in de openbare ruimte. Denk hierbij aan het richten van vuurwerk op ouderen, een rotje dat vanuit een portiek wordt gegooid of een vuurwerkbom op een speelplaats", aldus de organisatie.

"Experimenteren hoort bij de leeftijd. Jongeren zien echter niet altijd de gevolgen in en gaan daardoor soms net een stapje te ver. Daarmee veroorzaken zij overlast, zoals vernieling, diefstal, drugs- en drankmisbruik of anderszins. Halt zorgt als rechtspersoon met een wettelijke taak voor een passende straf."

Tijdens de Halt-straf leert de jongere over eigen verantwoordelijkheid en de gevolgen van je gedrag. Om strafbaar gedrag te voorkomen, biedt Halt daarnaast voorlichting en trainingen over onderwerpen als de werking van groepsdruk, veilig online, overlast en criminaliteit


De exposities vinden nog tot en met 18 december plaats in de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marco (7-12-2013 om 21:03)
Zwaar vuurwerk afschaffen? Dat ligt wel aan de persoon zelf. Moeten ze er maar normaal mee omgaan en niet mee gaan stunten, raken ze ook geen ogen, vingers e.d. ledematen kwijt. En inderdaad, pas afsteken als de tijd ervoor is en niet ER voor. veel inslaan omdat ze niet kunnen wachten.
Robin (7-12-2013 om 19:14)
@>> Klopt het kost miljoenen, maar er zijn wel meer dingen die miljoenen kosten en waar mensen van vinden dat het niet goed is. Er is altijd wel wat waardoor iemand moet zeuren. Vorige week was het zwarte piet, vandaag is het vuurwerk en volgende week zijn de kerstbomen te groen.
>> (7-12-2013 om 14:27)
@Robin een rot traditie die miljoenen kost. Laten we daar is over hebben. Als iedere vuurwerk liefhebber dat geld nou eens aan een goed doel schenkt. Geeft denk ik uit eidelijk meer voldoening
Jan (7-12-2013 om 13:08)
@middelburg. Heb je sterallures knul? Ik woon niet in een achterstandbuurt, maar ik hoor hier al weken zwaar vuurwerk. Zwaar vuurwerk verbieden. Geeft veel lawaai en stress voor mens en dier. Uiteindelijk missen er elk jaar tientallen mensen; ogen, vingers en andere ledematen.
Gitta (7-12-2013 om 12:54)
Vuurwerk prima, maar wel wanneer het mag en niet al weken van te voren. Ik woon ook niet in een achterstandswijk en ik heb ook geen hond, maar wil niet weken lang in de harde knallen zitten. Heb inmiddels ook al weer 2 opgeblazen afvalbakken gezien.
Mary (7-12-2013 om 12:26)
Zou het misschien een idee zijn om vuurwerkshows te organiseren op Oudejaarsavond? Ik heb geen hekel aan siervuurwerk,maar tegenwoordig is er weinig sier meer aan,hoe harder de knallen,hoe beter? Nou,niet echt dus!!!!
Cookie-instellingen beheren