Weerbericht:
Volop zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Celstraffen en tbs geëist tegen brandstichters

Toegevoegd: 06-02-2014, 21.14 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Is een 39-jarige man uit Oosterland schuldig aan de schuurtjesbranden die in maart, april en mei vorig jaar het dorp teisterden? Nou en of, vond donderdag officier van justitie M. Groothuizen in Middelburg, waar de zaak tegen de man en zijn 23-jarige inmiddels ex-maat diende.

En daarbij eiste de officier een celstraf van zes jaar plus tbs met dwangverpleging tegen de 39-jarige. Mocht de rechtbank de tbs niet opleggen, dan wil de officier dat de verdachte een celstraf van twaalf jaar krijgt opgelegd. Tegen de 23-jarige eiste hij een celstraf van veertien maanden waarvan zeven voorwaardelijk en toezicht door de reclassering. Daarnaast eiste hij dat de jongste twee jaar lang geen voet in Oosterland mag zetten.

De werkwijze die tot de branden en brandjes leidde was steevast hetzelfde: rolcontainer tegen een schuurtje en de brand erin en ook steevast in de directe omgeving van de beide mannen. Bij een brand van de schuur van de ouders van de jongste ging het mis, want toen liep de 39-jarige brandwonden op. Hij werd opgepakt en verdween achter slot en grendel. Hij zit inmiddels 267 dagen vast. Tijdens de behandeling van de zaak ontkende de oudste ook maar iets met de branden te maken te hebben gehad. Voor alles had hij een verklaring en als hij ergens geen sluitende verklaring voor had, dan zorgde hij wel voor twijfels.

Want had iemand hem ooit brand zien stichten? Wel had een getuige iemand zien wegrennen maar rennen kon hij absoluut niet meer. De dader had stekelhaar. Hij niet. De officier baseerde zich dan ook voornamelijk op de verklaringen van de jongste die daderkennis zou hebben gehad. Informatie die de oudste hem zou hebben gegeven. En erger nog: hij was gedwongen om met hem mee te doen.  Dus vandaar dat hij betrokken was geweest bij twee branden.

De branden zorgden in ieder geval in het dorp voor de nodige angst, argwaan en achterdocht en al snel werd de 39-jarige als de dader gezien. ,,Ze stonden met zeventig man voor m'n deur. M'n huis is beklad. Ik ben met flessen en stenen bekogeld en het barstte van de pesterijen. Mijn woning ben ik kwijt en m'n spullen zijn foetsie. Dankzij anderen ben ik alles kwijt en hebben ze me financieel verwoest.''

Opvallend vond de raadsman van de 39-jarige, A. Sol, dat toen de jongste verdachte na 42 dagen uit voorarrest werd ontslagen en naar Alphen a/d Rijn en later Noordwijk verhuisde, daar in de buurt van zijn adres containerbranden waren geweest. Mede door de (steeds wisselende) verklaringen van de jongste en het horen door de rechter-commissaris vermoedt hij dat die daarmee de branden in de schoenen van zijn cliënt probeert te schuiven. Sol stelde dan ook dat er alles in aanmerking genomen maar één conclusie kon worden getrokken en dat was vrijspraak voor zijn cliënt.

Uitspraak over twee weken.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Renata (6-2-2014 om 22:34)
Ach, die idioot is dus het slachtoffer. Dat we dat niet gezien hebben zeg. En die brandwonden... zullen wel van het strijkijzer zijn zeker. Iemand die mensen zo het leven vergald heeft mag hopen dat hij een hele tijd achter de tralies verdwijnt.