Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
29 files van totaal 109 km

OM eist in hoger beroep gifmoord 15 jaar

Toegevoegd: 19-02-2014, 11.26 uur - Update: 19-02-2014, 13.52 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 15 jaar geëist tegen een 58-jarige vrouw uit Kattendijke. Ze wordt ervan verdacht dat ze haar echtgenoot op 8 maart 2009 heeft vergiftigd door het haargroeimiddel ‘minoxidil' in zijn likeur te doen.

In eerste instantie leek het te gaan om een natuurlijke dood. Maar al snel kwam er nieuwe informatie binnen waardoor de echtgenote als verdachte in beeld kwam en het vermoeden ontstond dat het slachtoffer door haar zou zijn vergiftigd. Deskundigen hebben daarna vastgesteld dat het overlijden van het slachtoffer kan worden verklaard door een hoge concentratie ‘minoxidil' in het lichaam.

In de visie van het Openbaar Ministerie is het slachtoffer overleden ten gevolge van vergiftiging en is er sprake van een vooropgezet plan. ‘De verdachte heeft opzettelijk en met voorbedachte rade haar echtgenoot van het leven beroofd door hem te vergiftigen. Het gaat niet om een impulsieve daad of een plotselinge gemoedsopwelling, maar om een vooropgezet plan. Alleen al de manier waarop het slachtoffer aan zijn einde is gekomen duidt op een zorgvuldig in elkaar gezet plan. Gifmoord vergt voorbereiding en planning. Er is dus sprake van moord', aldus de advocaat-generaal op zitting.

Het OM gaat ervan uit dat de vergiftiging heeft plaatsgevonden doordat de vrouw haargroeimiddel in een fles Rua Vieja heeft gedaan. De echtgenote wist dat het slachtoffer de drank zou drinken en op die wijze het gif zou binnen krijgen. Het OM gaat er tevens vanuit dat de verdachte wist wat de uitwerking van het haargroeimiddel was op het slachtoffer.  

Een lange gevangenisstraf is, gezien de ernst van het feit, passend. Er is onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. ‘De verdachte heeft het leven genomen van haar echtgenoot, iemand van wie ze ooit moet hebben gehouden. Een man die al zijn in zijn eerste huwelijk vergaarde bezittingen met haar in de huwelijksgoederengemeenschap deelde. Een man die haar onvoorwaardelijk zou moeten kunnen vertrouwen. Een vader, opa, broer, vriend en collega', aldus het OM.

De rechtbank heeft de verdachte eerder vrijgesproken, omdat de bewijsmiddelen onvoldoende wettig en overtuigend bewijs opleverden dat de verdachte de in de tenlastelegging opgenomen feitelijke handelingen heeft verricht. Het OM was het niet eens met deze uitspraak en stelde hoger beroep in. Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Zie ook:
OM in hoger beroep in gifmoordzaak (30-06-2011)
OM eist 15 jaar in moordzaak (22-06-2011)
Gifmoord wordt pro forma zitting (29-03-2011)
- Weduwe verdacht van moord (24-01-2011)
Oorzaak dood man Kattendijke blijft onduidelijk (11-03-2009)
Groot onderzoek naar vondst dode Kattendijke   (09-03-2009)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren