Weerbericht:
In het noordwesten kans op lichte regen, elders droog. Zaterdag buien
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 43 km

Eis werkstraf voor explosie caisson Ritthem

Toegevoegd: 20-02-2014, 12.05 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Tegen de twee mannen die verdacht worden van het opblazen van een caisson op het strand bij Ritthem heeft de officier van Justitie de maximale taakstraf van 240 uur geëist. Van het OM hoeven de twee niet meer de cel in omdat de de geëiste onvoorwaardelijke celstraf is gelijk aan de tijd die ze al in voorarrest hebben doorgebracht.

Tegen de mannen werd 360 dagen cel geeist waarvan 266 voorwaardelijk. De officier van justitie zei bij de zitting dat hij er geen meerwaarde in ziet om de verdachten terug te sturen naar de gevangenis omdat de mannen al 94 dagen in voorarrest hebben gezeten.

De verdachten, een 26-jarige man uit Zoutelande en een 47-jarige man uit Hilversum, hebben bekend dat ze de explosie in september 2011 veroorzaakt hebben. Ze zeiden dat het om een ongeluk ging. Tijdens de zitting vertelden de mannen een fascinatie te hebben voor spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze gingen regelmatig naar het buitenland om ernaar te zoeken. Het kruit uit gevonden granaten haalden ze eruit. Daar ging het ze niet om, zeiden ze.

Uiteindelijk wilden de mannen van het verzamelde kruit afkomen en gingen met drie emmers vol naar het strand van Ritthem. Daar wilden ze de emmers gecontroleerd laten uitbranden. Deze locatie werd gekozen omdat ze dan niemand in gevaar konden brengen en niemand ze kon horen. Toen de emmers heviger ging branden zijn de mannen naar de dijk gevlucht en er daarna vandoor gegaan. De explosie die volgde, was in wijde omtrek te horen en te voelen en had een kracht van 1.6 op de Schaal van Richter.

Het Openbaar Ministerie verdacht vlak na de explosie een gezin uit Oost-Souburg. De 20-jarige zoon zat zeven weken in de cel, zijn ouders een week. Later bleek het gezin onschuldig te zijn. Het gehele gezin was donderdag bij de zitting aanwezig.

Zie ook:
Dossier explosie caisson Ritthem


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Richard (21-2-2014 om 09:27)
Het moet toch niet gekker worden: Verdachten worden opgesloten , en de werkelijke daders een taakstrafje van 240 uur
Wee (20-2-2014 om 19:38)
De mensen die in de eerste instantie verdacht werden van de explosie zijn dus volledig schuldloos.Hopelijk kunnen politie en justitie nu het fatsoen en de daadkracht opbrengen om deze mensen voor 200 % schadeloos te stellen.Mogelijk gebeurd dit onzichtbaar voor het publiek maar het zou netter zijn om openbaar en uitgebreid excuus en vergoeding aan te bieden bijvoorbeeld door een artikel in een krant..
Frank (20-2-2014 om 17:57)
Wat moeten die gelachen hebben
Jan (20-2-2014 om 16:22)
Het Openbaar Ministerie verdacht vlak na de explosie een gezin uit Oost-Souburg. De 20-jarige zoon zat zeven weken in de cel, zijn ouders een week. Later bleek het gezin onschuldig te zijn. Het gehele gezin was donderdag bij de zitting aanwezig. En weer bedankt Openbaar Ministerie wat heeft dit weer gekost?? of mogen we dit niet weten ,en die mensen zijn weer naar huis gestuurd met een bos vergeet me nietjes,
Anneke (20-2-2014 om 16:06)
En de enorme kosten die gemaakt zijn om de daders te achterhalen en om uit te vinden wat die klap veroorzaakte, worden die ook op de mannen verhaald?
Wim (20-2-2014 om 15:50)
Het O.M. werkt supersnel. arrestatie januari 2012 en voor de rechter gebracht januari 2014 ! Arrestatie van een drietal zeer extreem vuurwapengevaarlijke en direct tot moord in staat zijnde criminelen die na een misdrijf op Plein 1940 op 1 mei 1999 zijn weggereden via de Langeviele acht de officier van justitie ook na bijna 15 jaar nog steeds niet nodig....
Cookie-instellingen beheren