Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 22 km

Zeeuwen voelen zich minder veilig

Toegevoegd: 03-03-2014, 16.24 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG  - Uit het landelijk onderzoek Veiligheidsmonitor 2013 blijkt dat de inwoners in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant zich minder veilig voelen ten opzichte van voorafgaande jaren. 

De inwoners zijn wel meer bereid zijn tot het doen van aangifte/melding bij de politie en de tevredenheid daarover is verbeterd. In algemene zin laat het onderzoek geen significante afwijkingen zien vergeleken met dat van 2012. Eind vorig jaar werden in het kader van de veiligheidsmonitor in dit gebied 9.720 inwoners geïnterviewd.

Uit de meting komt verder naar voren dat in de eenheid Zeeland-West-Brabant het oordeel over de beschikbaarheid van de politie in de buurt gelijk bleef. De tevredenheid over het functioneren van de politie in zijn algemeenheid en het laatste contact met de politie wordt minder dan gemiddeld gewaardeerd. Hier is ook een lichte daling zichtbaar ten opzichte van de meting van vorig jaar.

Politiechef Hans Vissers vindt het jammer maar niet onbegrijpelijk dat de fors hogere inzet op dienstverlening, die in de loop van vorig jaar is ingezet, in de waardering van de burgers nog niet merkbaar is. Hij gaat er vanuit dat die waardering de komende jaren wel degelijk gaat toenemen. "Dat kan niet uitblijven als je zoveel investeert in dienstverlening."


Het onderzoek toont tevens aan dat burgers in deze regio minder slachtoffer zijn geworden van geweldsdelicten en vandalisme. Het slachtofferschap bij vermogensdelicten en cybercrime neemt daarentegen licht toe. Deze cijfers wijken niet veel af van het landelijke gemiddelde. Ten opzichte van de vorige meting laten verkeersoverlast en verloedering in de buurt een kleine toename zien. De sociale overlast blijft nagenoeg gelijk.

"De veiligheidsresultaten over 2013 waren bijzonder goed. Het is altijd weer opvallend dat een sterke verbetering van de objectieve veiligheid niet ook automatisch leidt tot een hogere waardering van het functioneren van de politie. Dat valt extra op omdat de burger steeds vaker en sneller bereid is de politie te bellen en met haar samen te werken. Het aantal gevallen waarin de politie op aangeven van burgers de afgelopen tijd kon overgaan tot aanhouding op heterdaad van inbrekers, overvallers etc. is duidelijk toegenomen.

Wij blijven doorgaan op de ingeslagen weg van meer en betere dienstverlening aan de burger . Zo hebben we vorige week de eerste 3D-aangiftelocaties in gebruik genomen. Van dit soort dienstverlening hebben we hoge verwachtingen."

De Veiligheidsmonitor is een grootschalig jaarlijks onderzoek van het CBS, het ministerie van Veiligheid en Justitie, Nationale Politie en gemeenten onder de bevolking van 15 jaar en ouder. Dit onderzoek is in het najaar van 2013 voor de zesde achtereenvolgende keer uitgevoerd. Centraal staan onder meer de leefbaarheid van en overlast in de woonbuurt, de veiligheidsbeleving, slachtofferschap van veel voorkomende criminaliteit en de mening over het functioneren van de politie en gemeenten. Het onderzoek hanteert een gestandaardiseerde vragenlijst en methodologie, waardoor de uitkomsten vergelijkbaar zijn.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem76 (5-3-2014 om 03:25)
onveiligheid: het komt veel voor dat als ik ga shoppen in het winkelcentrum in dauwendaele door oude vrouwtjes gevraagd wordt om even op te letten als ze wil pinnen. binnen--maar vooral buiten bij de pin automaat voelen ze zich niet veilig omdat er steevast jongeren rond hangen. ze fietsen er ook-- staan te blowen of bier te drinken en zelden zie je een agent of toezichthouder. ben zelf 76 en kan mij de angst van de ouderen tijdens pinnen best voorstellen.
Enquete (4-3-2014 om 17:57)
de deelnemers van dit onderzoek zijn zeker allemaal EU aanhang met hun angstzaai cultuur ? ik ben wel bang ja, bang dat dit soort uit de duim gezogen of gekochte flut onderzoekjes nog serieus genomen worden ook.
Veilig (4-3-2014 om 16:45)
@Katrien, onpretting publiek in goes zuid? Ik fiets elke avond van zuid naar noord en er is daar niets onprettings te bekennen. Het ligt aan jezelf als je je daar onprettig voelt, als je al bang word van een paar jongeren die langs fietsen, ja dan word het lastig, maar dan zou ik lekker binnen blijven want je hebt overal wel iets!
Christine (4-3-2014 om 14:49)
@JanJaapJosPietdeVries: Vroeger werden de inwoners van Zeeland en Brabant apart ondervraagd nu werden er 9700 mensen ondervraagd, hierbij is niet vermeld hoeveel er uit Zeeland en hoeveel er uit Brabant zijn. Hoeveel van de ondervraagden uit Zeeland vinden dat het er nu minder veilig is ?
Franky (4-3-2014 om 10:49)
Veiligheidsgevoel bepaal jezelf! Of komt dat door de bekrompenheid van helaas veel Zeeuwen, dat men zich niet veilig voelt? Ik denk helaas van wel. De gekleurde man en vrouw word aangekeken in de super, het zijn buitenlanders dus ze zijn eng. Tieners die aan het "chillen" zijn in een parkje of een steegje, daar durft men niet langs, stel je voor dat ze je wat aan doen. Als je bij voorbaat al van het slechte uit gaat, dan zul je je nergens prettig voelen en dus ook niet veilig. Probeer de dialoog aan te gaan, wedden dat dat helpt mbt bovenstaande!!
JanJaapJosPietdeVries (4-3-2014 om 09:12)
Als er al wordt gezeurd over de kosten van een ambulance laten rijden dan kan ik me niet voorstellen hoe dat met het gevoel van veiligheid gaat. Eigenlijk best knorrig. @Tom Ik was onder de veronderstelling dat dit er maar 1 was. Alleen in Middelburg is er veel blauw op straat lijkt het. Volgens mij is de pakkans hier erg laag, alleen veelplegers worden gepakt. Als je een gat in de mediamarkt zaagt of oude vrouwen om gaat duwen pakken ze je haast nooit. @christine ''Er zijn over de gehele zone (Zeeland en Brabant) 9700 mensen ondervraagd. Er is hierbij geen onderscheid gemaakt tussen inwoners uit Zeeland of inwoners uit Brabant hoe kan men dan nu vergelijken met hoe het vroeger was ?'' Volgens mij was Brabant er vroeger ook?
Cookie-instellingen beheren