Weerbericht:
Plaatselijk mist. Overdag zonnige perioden. Vrijwel overal droog
Verkeersinformatie:
Geen files

Werkstraffen voor explosie caisson Ritthem

Toegevoegd: 06-03-2014, 17.04 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De 47-jarige Hilversummer Jan P. die in 2011 samen met de 26-jarige Maarten S. uit Zoutelande de ontploffing heeft veroorzaakt in het caisson op het strand van Ritthem krijgen elk een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 266 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur.

De rechtbank acht bewezen dat P. de opzet had om een ontploffing teweeg brengen. Er was namelijk een aanmerkelijke kans dat bij het verbranden van een hoeveelheid van vijfentwintig tot dertig kilo explosieve lading, die in drie bouwemmers was gepropt en aangestampt, zou kunnen ontploffen.

Het duo is gefascineerd door het verzamelen van voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. P. ging, al dan niet samen met S., regelmatig naar dergelijke voorwerpen zoeken en graven in Nederland en in het buitenland. Thuis verwijderde P. de explosieve lading uit de gevonden granaten. De verwijderde ladingen deed hij, samen met afval dat van de werkbank af kwam, in bouwemmers. Toen P. drie bouwemmers vol had, wilde hij hier van af. Hij had bedacht dat dit kon door het te verbranden. Er volgde echter een ontploffing, die tot in de wijde omtrek werd gehoord en waarbij een caisson in Ritthem werd opgeblazen.

Bij de bepaling van de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de ontploffing in de wijde omgeving te horen was en in die omgeving tot angst en onveiligheid heeft geleid. Er werd aanvankelijk zelfs gedacht aan een terroristische aanslag, ook in relatie tot de nabijgelegen kerncentrale in Borssele. Daarnaast zijn personen in verband met de gebeurtenis gedetineerd geweest, terwijl zij - naar later is gebleken - in het geheel niet bij de ontploffing betrokken waren.

De rechtbank komt tot een lagere strafoplegging dan geëist omdat de rechtbank niet alle feiten bewezen acht waar de officier van justitie van is uitgegaan. De officier van justitie had een werkstraf geëist van 240 uur en een gevangenisstraf van 360 dagen waarvan 266 dagen voorwaardelijk.

Zie ook:
- Dossier explosie caisson Ritthem


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Johan (7-3-2014 om 14:48)
Buitenom wat ze gedaan hebben zijn dit gewoon twee gewetenloze lafbekken als je je jezelf niet aangeeft als je weet dat er andere mensen voor jouw in de plaats zijn opgepakt.
importzeeuw (7-3-2014 om 11:08)
En wat wordt er aan de mensen gedaan die zich op dat moment dood zijn geschrokken? Ons huis stond te trillen op zijn grondvesten. Was een heel vervelende ervaring. Sorry: is goed afgelopen ? Nee gewoon goed straffen en alle kosten verhalen op de daders en niet op de gemeenschap. Iemand van 47 jaar moet toch wel zijn verstand hebben? Ongelukje ? Deze daders wisten precies waar ze mee bezig waren.
Conny den Heijer (7-3-2014 om 09:18)
Namens ons gezin bedankt voor de correcte berichtgeving rondom deze zaak!
R (6-3-2014 om 19:11)
Alle, maar dan ook alle kosten verhalen op de daders. En smartengeld voor de onschuldige mensen die eerst vast werden gehouden.
René Hosternokke uut Middelburg (6-3-2014 om 17:47)
En zo zie je weer, misdaad loont! Hoe lang mogen onze "geitenwollensokken" rechters hierin Nederland nog zulke flut straffen opleggen. Laat die gasten nakijken! In hun kop zit het niet goed!
zeeuw (6-3-2014 om 17:23)
het is een zwaardere straf als een moord
Cookie-instellingen beheren