Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
99 files van totaal 387 km

Bijna 2 miljoen euro boete voor Dow

Toegevoegd: 24-03-2014, 19.45 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - Chemiebedrijf Dow Benelux BV in Terneuzen krijgt een boete van 1,8 miljoen euro voor een aantal milieudelicten in de periode 2005-2008. Volgens de rechtbank in Middelburg heeft Dow zich in die periode schuldig gemaakt aan een reeks incidenten die gevaar opleverden voor mens en milieu.

Door technische problemen en menselijke fouten ontsnapten bij een aantal incidenten in de periode 2005-2008 grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals benzeen en kraakgas. Medewerkers werden blootgesteld aan schadelijke dampen en explosiegevaar.In enkele gevallen ontstond daadwerkelijk brand of een explosie, kwam de brandweer ter plekke en werden bedrijfsterreinen in de omgeving geëvacueerd. In een ander geval werd vervuild spoelwater geloosd in de Westerschelde.

Dow behoort tot de zwaarste categorie risicobedrijven, waarbij relatief kleine fouten grote gevolgen kunnen hebben voor mens en milieu. Daarom moeten volgens de rechtbank hoge eisen worden gesteld op het gebied van veiligheid, milieu en arbeidsomstandigheden.

De rechtbank is van oordeel dat er bij de genoemde incidenten steeds sprake was van menselijke fouten. Onderhoud en controle van installaties lieten te wensen over, medewerkers handelden niet altijd volgens de geldende procedures, vertrouwden te veel op de techniek en reageerden niet of slordig op problemen.

De rechtbank acht niet alle door de officier van justitie ten laste gelegde feiten bewezen. Ook herkent de rechtbank niet het beeld dat de officier heeft geschetst van een slecht functionerende veiligheidscultuur in het bedrijf. Dow besteedt volgens de rechtbank veel aandacht aan veiligheid en milieu en de laatste jaren hebben zich nagenoeg geen incidenten meer voorgedaan.

Mede daarom komt de rechtbank tot een lagere boete dan de 5 miljoen euro die de officier had geëist. Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de rechtbank er verder rekening mee gehouden dat deze zaak zo lang heeft geduurd en dat het bedrijf imagoschade heeft geleden.

Zie ook:
- Eis 5 miljoen boete tegen Dow Terneuzen (21-01-2014)
Chemieconcern Dow voor rechter (13-01-2014)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (25-3-2014 om 18:57)
In begin was het bedrag vele malen hoger maar de soep word niet zo warm gegeten, dat zijn praktijken die niet in nieuws komen die worden onderling na overleg beslist en voldaan
Niek (25-3-2014 om 15:19)
Volgens die kleurrijke folders zijn ze altijd zo begaan met mens en natuur.
Mark (24-3-2014 om 23:29)
Ach dat verdienen ze op 1 dag
Cookie-instellingen beheren