Zeemijn gevonden bij Breskens

Toegevoegd: 02-05-2014, 13.50 uur

Door: Roland de Jong

BRESKENS - Tijdens het niet-gesprongen explosievenonderzoek bij de Oosthavendam in Breskens is een zeemijn uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Er is geen gevaar voor de omgeving. De zeemijn moet wel worden geruimd.

Het betreft een 260 Lbs mijn van Engelse makelij, type MK1. De mijn ligt op de bodem van de Westerschelde op een diepte van ongeveer 12,5 meter (bij laagwater). De vindplaats ligt in verboden vaargebied en er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. De Explosieven Opruimings­dienst Defensie (EOD) werkt aan een ruimplan hiervoor. De vondst heeft geen gevolgen voor de activiteiten in de havens, waaronder de Reddingbootdag van de KNRM morgen.

De datum en precieze methode van de ruiming zijn nog niet bekend. De EOD maakt hiervoor een ruim­plan. Het materieel dat nodig is, kan op zijn vroegst begin volgende week in Breskens arriveren. Daarom zal de ruiming pas na het weekend plaatsvinden. De mijn kan zeer waarschijnlijk op een veilige manier worden geruimd zonder veel overlast voor de omgeving. Over het ruimplan vindt vanzelfsprekend afstemming plaats met de betrokken (hulp)diensten en Rijkswaterstaat.

De zeemijn werd gevonden tijdens een niet-gesprongen explosievenonderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Dit onderzoek vindt plaats ter voorbereiding op de bestorting van de voor­oever. Omdat uit historisch onderzoek blijkt er in dit gebied mogelijk niet-gesprongen explosieven aanwezig zijn, wordt voorafgaand aan de werkzaamheden een niet-gesprongen explosievenonderzoek uitgevoerd. De boardwalk op de oostelijke havendam is afgesloten.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (3-5-2014 om 10:56)
Hij kan uit de 1e wereld oorlog zijn. Deze dingen kunnen door de zee voortbewogen worden..en aanspoelen. @AD. Ter plaatse tot ontploffing brengen? dat is natuurlijk een sarcastische opmerking van je. zo niet? enig idee hoeveel schade een bom van 118 kilo brengt?
Erik (2-5-2014 om 17:01)
Het lijkt me sterk dat deze mijn uit de eerste wereldoorlog komt, aangezien Nederland hier niet bij betrokken was. Wel is het bekend dat Breskens flink gebombardeerd is tijdens de 2de wereldoorlog en de Duitsers flink wat mijnen in de haven heeft gelegd.
AD. (2-5-2014 om 16:51)
Wat een onzin weer want die mijn ligt bij hoog water zo diep dat hij daar ter plaatse tot ontploffing kan worden gebracht en dan heeft niemand er last van. Tijdens de jaarwisseling zijn de klappen groter en hoeft er niemand zijn huis uit De kosten die er nu worden gemaakt aan bureaucratie zijn enorm en maken het een duur bommetje. Zo zie je ambtenaren met de auto komen en die kijken eens op de dijk en vertrekken dan weer om ergens te gaan eten en dat word allemaal gedeclareerd. Ik zou zeggen laat dat ding nog even liggen en probeer het op 31 december nog eens.
Lukas (2-5-2014 om 15:49)
@Willem uw heeft gelijk
Willem (2-5-2014 om 14:31)
Zoals gebruikelijk ook hier weer de nodige ophef over een gevonden projectiel. Misschien een voorbeeld nemen aan onze zuiderburen (de Belgen) die praten en vergaderen er niet zo lang over,ze bellen DOVO en meestal binnen een dag klus geklaard. Maar jja in de gemeente Sluis moeten ze natuurlijk eerst nadenken wat we de geevacueerden nu gaan aanbieden voor uitstapje en het aanbieden van een ontbijt