Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
65 files van totaal 267 km

Daling Zeeuwse criminaliteitscijfers

Toegevoegd: 26-06-2014, 15.14 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aantal inbraken, overvallen, straatroven en geweldsmidrijven in Zeeland ligt in de eerste maanden van dit jaar lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

In de periode van januari tot en met mei dit jaar waren er in onze provincie 511 inbraken. Vorig jaar waren dat er in die periode nog 642. Het aantal geweldsmisdrijven daalde over hetzelfde tijdsbestek van 491 naar 458. Ook het aantal overvallen nam af. Dat aantal halveerde ongeveer: van 15 in de eerste maanden van 2013 naar 7 in de eerste maanden dit jaar.

Er waren ook minder straatroven. In 2013 ging het tot en met mei nog om 21 gevallen, nu waren dat er 15. Opvallend is volgens de politie dat er bij meerdere van de recente straatroven sprake was van relatief jonge daders. Eerder deze maand werden bijvoorbeeld nog twee 13-jarigen opgepakt voor een straatroof in Middelburg.

Het lukt regelmatig om de dader(s) van dergelijke delicten te achterhalen maar dat gaat vaak wel enige tijd overheen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat onlangs nog een persoon werd opgepakt in verband met de gewapende overval op een juwelierszaak op 15 maart 2013 in Sluis.

In die zaak konden al eerder twee andere verdachten worden aangehouden. De nu aangehouden persoon werd al langer gezocht, maar bleef geruime tijd uit het zicht van de politie. Onlangs kwam men hem echter bij toeval tegen tijdens een controle en werd hij alsnog achter slot en grendel gezet. De drie zitten nog vast.

Alertheid
De politie is blij met de zichtbare verbeteringen in de cijfers maar, zo zegt de politie: “Het kan altijd beter en alertheid blijft geboden”. Zeeuwen blijken erg bereid om verdachte situaties te melden. “Gelukkig, want tips van getuigen blijken erg belangrijk om tot arrestaties te komen. Daarom ook de oproep: zie je iets verdachts, wacht dan niet en bel direct 112.”

De afgelopen tijd zijn met name in Zeeuws-Vlaanderen enkele inbrekers opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie ging het daarbij onder meer om enkele veelplegers. Hun werkwijze werd herkend en dankzij aanvullend recherchewerk konden zij worden aangehouden.

Zeker met de zomervakantie op komst is het volgens de politie belangrijk om alert te zijn en preventieve maatregelen te nemen. “Zorg ervoor dat je huis er niet onbewoond uitziet. Probeer te regelen dat iemand de post opruimt en haal materialen weg die kunnen worden gebruikt om binnen te komen. Zorg bovendien voor goed hang- en sluitwerk”  


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Rich. (5-8-2014 om 19:22)
Ik heb jarenlang een benzinestation gehad, en bij de benzinediefstallen (elke dag wel een) kon ik aangifte gaan doen, en dan deden zij er verder niets meer mee de aangifte kwam onder in een la te leggen en dat was het, zelfs als de dader bekend was er gebeurde niets, 1 van mijn personeelsleden had ongeveer voor 40.000.- gulden gestolen, ik heb aangifte gedaan en er is nooit iets van terecht gekomen. En zo ervaren veel mensen dit en daarom doen ze steeds vaker geen aangifte en lijkt het of het steeds veiliger wordt, nou dat is zeker niet het geval, de mensen zijn murf gemaakt, als je aangifte wil doen moet je eerst een afspraak maken en daarna gebeurt er nog niets.
Goesenaar (28-6-2014 om 05:23)
'De nu aangehouden persoon werd al langer gezocht, maar bleef geruime tijd uit het zicht van de politie.' Daar hebben we tegenwoordig een Nationale Opsporingslijst voor. Volgens mij voldoet een verdachte van een overval aan de criteria en dat hij bij toeval is opgepakt is dus ook een gelukje geweest.
mozes (26-6-2014 om 17:23)
niet waar, de cijfers zijn gebaseerd op de gegevens die ze hebben, maar niet alles wordt door de politie correct afgehandeld, en niet als misdaad gezien, en verdwijnt onder in de la. aangifte doen is namelijk een uitermate moeilijke activiteit, waar je als burger snel genoeg van hebt, en denkt laat maar zitten. als ik mijn ogen dichtknijp, is het ook donker.
wim (26-6-2014 om 16:32)
er word geen aangiftens meer gedaan heeft helemaal geen zin ze doen er toch niets mee
Cookie-instellingen beheren