Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
15 files van totaal 66 km

Twaalf jaar geëist vanwege poging moord

Toegevoegd: 07-07-2014, 16.48 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie in Middelburg heeft maandag voor poging moord tegen de 35-jarige R.J. uit Terneuzen een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist.

Het rommelde al veel en veel langer in Terneuzen tussen rivaliserende groepen Turkse en Antilliaanse jongeren. Volgens ingewijden draaide alles om de vraag: wie is de baas? En bij die strijd werd het nodige geweld verre van geschuwd. Steken, schieten, pesten en vechten: het gebeurde allemaal.
 
De vete tussen enkele Antilliaanse jongeren en een Turkse jongen bereikte een dieptepunt op Koninginnedag 2012, toen het 20-jarige slachtoffer door achttien kogels werd doorzeefd en als door een wonder de aanslag overleefde. Wel met meer dan twintig operaties, ernstig blijvend letsel, een onzekere toekomst en een giga-trauma.

De veroorzaker van die poging tot liquidatie, de 35-jarige R. J. uit Terneuzen moest zich maandag voor die pogingmoord verantwoorden, maar beriep zich op zijn zwijgrecht. Ettelijke 'fans' getooid met een T-shirt met de tekst 'Free R.' bevonden zich op de publieke tribune.

Op de bewuste dag waren er al diverse bedreigingen richting slachtoffer geweest en het slachtoffer was naar de politie gestapt om dat aan te geven. Later die dag kwam er langzaam een witte bestelbus de Larixstraat in Terneuzen inrijden. De deur ging open en volgens verklaringen van het slachtoffer stapten er vijf mannen uit. Twee met een machinegeweer en de rest met pistolen.

Het slachtoffer stond voor de deur van zijn woning en zonder veel mankeren werd er op de jongeman geschoten. Die vluchtte de woning binnen en de schutters schoten door de ramen en de deur. Het slachtoffer ging op zijn moeder liggen om haar tegen de schoten te beschermen.

Nadat de schutters waren verdwenen bleek het slachtoffer met achttien kogels te zijn doorzeefd. Hij was levensgevaarlijk gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Gent. Zijn moeder liep enkele schotwonden in haar been op. De ambulance durfde uit veiligheidsoverwegingen de wijk niet in en moest drie kwartier wachten eer zij het slachtoffer hulp kon bieden.

Dankzij een tip leidde het spoor naar J. Er konden overigens meer verdachten worden aangehouden, maar die konden niet worden vervolgd wegens te weinig of gebrek aan bewijs.

Uitspraak 21 juli.

Zie ook:
- Verdachte schietpartij weer vrij (03-05-2012)
- Gewonde bij schietpartij Terneuzen (30-04-2012)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Psycholoog In opleiding (8-7-2014 om 19:37)
Zonde voor de slachtoffers moeder en zoon die op dat moment net zijn 18e levensjaars inging maar niet kon weten dat hij met een verstandelijk beperkt persoon te maken had. Dader die op dit moment 36 is en het niveau van een 16 jarige heeft mag blij zijn met 12 jaar en van geluk spreken dat er geen tbs boven op kwam. Zoals je in eerdere berichtgevingen kon lezen waren de medeverdachten en het slachtoffer allemaal rond de 18 jaar. Diep triest dat de dader zich met zulke jongen kinderen bezig houdt. Na mijn mening hoogtijd voor een psychologisch onderzoek.
Goesenaar (7-7-2014 om 22:10)
Is het niet al behoorlijk kansloos dat je als 35-jarige (33 jaar toentertijd) ruzie maakt -met alles d'r op en d'r aan- met een 20-jarige jongen? En niet om een groot drugstransport o.i.d., nee om te laten zien wie de baas is.. De aanslag zelf heeft meer weg van een liquidatie in het criminele circuit, het is blijkbaar echter een domme ruzie over 'macht' in een wijk met rijtjeshuizen. Diepe zucht. Je zou toch mogen verwachten dat wijsheid met de jaren komt. Als je een AK47 kan betalen heb je toch een goedverdienende baan (indien zwart, in de drugs o.i.d.), waarom dat dan op het spel zetten voor een 20-jarige jongen die waarschijnlijk niet beter weet op dat moment. Een zaak met alleen maar verliezers dit. Vreselijk en bovendien oer stom.
Mentor (7-7-2014 om 20:04)
Dus er is twaalf jaar geeist , niemand is veroordeelt , een berg werk aan besteed , een berg geld gekost en vervolgens niks gebeurt . Op deze site een hoop uitleg , niemand aangehouden ???? Waar zijn we mee bezig ?
Vlissinger (7-7-2014 om 17:00)
Wanneer staat er eens iemand op tegen deze idiote straf verhoudingen? 12 jaar voor poging. En 2 jaar voor een gelukte moord. Geen touw aan vast te knopen.
Cookie-instellingen beheren