Weerbericht:
Vrij warm weekeinde met af en toe onweersbuien
Verkeersinformatie:
Geen files

Korps Tholen houdt grote oefening gevaarlijke stoffen

Toegevoegd: 05-04-2006, 17.59 uur
Door: Jan-Willem Kempeneers [HVZeeland.nl]

SINT ANNALAND - Maandagavond werd in Sint-Annaland een grote oefening gehouden waaraan brandweer, politie en ambulancedienst deelnamen. Onder andere het werken met gevaarlijke stoffen en het bevrijden van beknelde automobilisten kwam aan bod voor de verschillende hulpdiensten.

Op het Sint-Annalandse industrieterrein was op de kruising Bronsgeestweg/Spastraat een bestuurder van een tractor met aanhanger onwel geworden. Een achteropkomende automobiliste merkte dit te laat op en reed aan de achterzijde tegen de aanhanger. Zij kwam daardoor bekneld te zitten in haar voertuig. Enkele vaten zoutzuur die in de aanhanger stonden, waren gaan lekken.

Aan de voorzijde had de chauffeur van een busje het ongeval te laat in de gaten, waardoor hij tegen de tractor botste. Uit dit busje was een vat met radioactief-afval gevallen. Op een afstand van zo’n 30 meter zag een heftruckchauffeur het ongeval gebeuren. Een achteropkomend busje had te laat in de gaten dat de chauffeur ging remmen, waarna het busje tegen de aanhanger van de heftruck reed.

De twee personen in het busje raakten gewond en de heftruckchauffeur klaagde over pijn in zijn nek. Uit het busje waren vaten met afval uit een XTC-laboratorium gevallen. De Sint-Annalandse blusgroep werd als eerste ter plaatse gevraagd voor een ongeval met gevaarlijke stoffen. Op basis van het grote aantal meldingen had de centralist inmiddels het bericht middelongeval gegeven. Dit hield in dat de blusgroep van Stavenisse werd gealarmeerd.

Omdat bij het ongeval gevaarlijke stoffen betrokken waren, moesten ten bate van de eigen veiligheid eerst metingen uitgevoerd worden. Toen bleek dat in een veilige situatie gewerkt kon worden werden de slachtoffers uit de voertuigen bevrijdt. Vanwege de vele slachtoffers besloot de Officier van Dienst om nog een derde blusgroep te alarmeren. Dit was de blusgroep Sint Philipsland. Ook moest deze blusgroep met radioactiviteitmeters meten of in de buurt van het ongeval veilig gewerkt kon worden.

Alle slachtoffers werden overgedragen aan de ambulancedienst. De twee bestuurders van het busje met XTC-afval werden overgedragen aan de politie. Als slachtoffers fungeerden naast enkele leden van de brandweer ook enige LOTUS-slachtoffers.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren