Weerbericht:
Vannacht wisselend bewolkt en een enkele bui, overdag perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Korpschef politie Zeeland wil blauwe dag

Toegevoegd: 06-04-2006, 13.06 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - Korpschef F. Goudswaard van de politie Zeeland wil in het najaar de blauwe dag invoeren. Op zo’n dag zal de politie massaal in actie komen en van hoog tot laag letten op bijvoorbeeld de verlichting van fietsen en bromfietsen. „Het hele korps, van de jongste agent tot en met de korpschef, gaat dan op pad om gericht te controleren.“.


Goudswaard wil naar voorbeeld van de politieregio Brabant- Noord met enige regelmaat zo’n actiedag houden om vooral de normen te handhaven. Zo’n blauwe dag is volgens hem beslist niet bedoeld om veel bekeuringen te scoren. „Maar wel om de Zeeuwse samenleving te dienen. Want de samenleving is ermee gebaat als iedereen zich aan de wetten en normen houdt.“ Goudswaard vindt dat zeer belangrijk.

Naleven
Volgens hem is er niets mis mee als de politie goed let op het naleven van de regels. Dat is volgens hem een prima middel om de veiligheid van de burgers te bevorderen.

Doelstellingen
Om die reden vindt hij ook dat de politie met het Openbaar Ministerie afspraken mag maken over het halen van een aantal doelstellingen op het gebied van aanhoudingen, uitschrijven van processen-verbaal en het in kaart brengen van problemen. „Daar is niets mis mee“, herhaalde hij met nadruk. „Dat is een manier om verantwoording af te leggen en te laten zien wat de 1100 medewerkers van het Zeeuwse korps doen met de 64 miljoen euro die we jaarlijks krijgen.“ Aankondigen

Het ligt volgens de korpschef wel in de bedoeling om zo’n blauwe dag vooraf breed aan te kondigen zodat bijvoorbeeld fietser en bromfietsers hun verlichting tijdig in orde kunnen brengen.

Goudswaard toonde zich gisteren, tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2005 aan de Zeeuwse burgemeesters bezorgd over het huiselijk geweld. Vorig jaar ontving de politie welgeteld 1544 meldingen. De korpschef durft geen harde uitspraken te doen of het hier gaat om reële aantallen of dat het gaat om het bekende topje van de ijsberg. Daarom weet hij ook niet of deze vorm van geweld afneemt of juist toeneemt.

Taboe
In 2004 kreeg de politie 1959 meldingen. De korpschef merkt wel dat het taboe op het melden van huiselijk geweld wat aan het verdwijnen is.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren