Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Olie op stranden Vlissingen

Toegevoegd: 10-08-2014, 14.44 uur
Door: Rolf de Feijter

VLISSINGEN - Op het badstrand en het Nollestrand in Vlissingen is olie aangespoeld. De olie is afkomstig uit het wrak van de Spriros Armenakis in de Westerschelde. De eerste olie spoelde zaterdagavond aan. De strandwacht probeert mensen uit het water te houden en op sommige plekken is het strand afgezet.

Het stoomschip is in de jaren zestig gezonken voor de Boulevard van Vlissingen en ligt ongeveer een kilometer uit de kust. De Spiros Armenakis was geladen met steenkool en koeienhuiden. Die lading is in de jaren negentig gelost door een bergingsbedrijf. Rijkswaterstaat gaat er daarom van uit dat de olie nu is gelekt uit verroeste hydraulische leidingen van het schip.

Een officier van dienst van Rijkswaterstaat schat dat er een paar honderd liter olie in zee is terechtgekomen. Er is een dun laagje olie zichtbaar op het strand maar de meeste olie ligt in zee. Rijkswaterstaat heeft een oliebestrijdingsvaartuig naar het lekkende schip gestuurd. Dit vaartuig kan met veegarmen de olie vlakbij het wrak opruimen. Verder weg is de olie al zodanig verdund dat opruimen geen zin meer heeft.

Vandaag werd de opruimactie gestaakt vanwege het slechte weer. Maandagmorgen zal een nieuwe poging gedaan worden als het weer het toelaat.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
ano (12-8-2014 om 13:53)
De lading levert geld en de berging kost geld. Je weet zelf wat voor geld wolven dit rijk heeft dus de rest kan je zelf invullen waarom ze zo een wrak laten liggen en de lading niet. Je moest een weten hoeveel er liggen in de Noordzee en Schelde. Dit gaat zeker niet de eerste en laatste wezen.
Renata (11-8-2014 om 14:04)
@Adrie: Ik vroeg me inderdaad ook af of die leidingen toen niet ook preventief verwijderd hadden kunnen worden. Misschien komt daar nog antwoord. V.w.b. Limburg... er gaat niets boven de schone lucht van Zeeland en daar waar de AWACS vliegtuigen vliegen boven Limburg daar is het VERRE van schoon. Het is de mens die alles vervuilt.
Adri (11-8-2014 om 12:24)
Wat een blamage eigenlijk; de overheid gebiedt ons al jaren ons afval gescheiden in te leveren vanwege het milieu.....en zie hoe ze er zelf mee omgaan...Pennenlikkers... A propos...er wordt toch ook regelmatig door hobbyduikers gedoken naar het wrak? Hebben die niets vast kunnen stellen of alarmeren?
G (10-8-2014 om 21:16)
paar dagen geleden werdt er geschreven dat Zeeland de schoonste stranden heeft. Nou dat zie je maar weer.
adrie dirriks (10-8-2014 om 17:04)
Sorry hoor maar ben ik nou zo dom of zo slim dit had toch en klein kind nog wel kunnen bedenken dat dit ooit zou gebeuren ! We halen alles er uit maar ach laat die olie maar zitten hoor geef niks als dat op het strand terecht komt ! Prettige zomer daar aan het badstrand blij dat ik nu niet thuis ben Groeten vanuit en schoon limburg
Cookie-instellingen beheren