Weerbericht:
Zonnig en droog nazomerweer
Verkeersinformatie:
Geen files

Aantal misdrijven in Zeeland is met 9 procent gedaald

Toegevoegd: 06-04-2006, 13.08 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - Het aantal misdrijven in Zeeland is vorig jaar met negen procent gedaald, van 21.829 in 2004 naar 19.880. Korpschef F. Goudswaard toonde zich gisteren bij de presentatie van die cijfers aan de Zeeuwse burgemeesters bijzonder tevreden over dat resultaat. Vooral ook omdat de bereidheid onder de Zeeuwen tot het doen van een aangifte niet is afgenomen, aldus de korpschef. Die daling wordt volgens hem onder meer veroorzaakt door de speciale aandacht voor veelplegers. Die worden door politie en justitie intensief op de huid gezeten en sinds enige tijd ook strenger bestraft.


Uit de cijfers over 2005 blijkt verder dat de politie vorig jaar 5827 verdachten heeft aangehouden voor zwaardere vergrijpen. Vergeleken met 2004 is dat een daling van vier procent. „Die cijfers gecombineerd met de daling van het aantal aangiftes, laat zien dat we goede resultaten boeken“, aldus Goudswaard.

Vooral het aantal woning- en autoinbraken is afgenomen. Het lukt de politie nog niet om het aantal geweldsdelicten terug te dringen.

Vorig jaar heeft de politie 273.228 boetes uitgedeeld voor verkeersovertredingen. Uitgesplitst waren dat er 252.000 voor te snel rijden, 8351 voor rijden door het rode verkeerslicht, 9070 voor het niet dragen van de autogordel, 1982 voor het niet dragen van de brommerhelm en 1825 voor het rijden met te veel alcohol in het bloed. Volgens de afspraken met het Openbaar Ministerie hadden dat er in totaal 287.000 moeten zijn. Goudswaard tilt niet zo erg aan het niet halen van die aantallen omdat de politie wel voldoende uren gecontroleerd heeft. Daarnaast, aldus de korpschef, zet tegenwoordig zowat elke bromfietser zijn helm op omdat ze weten dat de politie streng controleert. „Op dat terrein boeken we dus succes.“

Wel meldde hij niet tevreden te zijn over het aantal bekeuringen voor het rijden door het rode licht, ’een van de gevaarlijkste verkeersovertredingen’. Daar moet volgens hem meer aandacht aan gegeven worden.

Volgens Goudswaard is de verkeersveiligheid toegenomen door de intensieve verkeerscontroles. Hij leidt dat af uit de daling van de gemiddelde snelheid op een groot aantal wegen in het Zeeland. Ook moet de politie meer controles houden om een bepaald aantal bekeuringen te halen. „Er wordt minder hard gereden“, aldus Goudswaard Bij controles worden de laatste tijd ook minder automobilisten betrapt met een teveel aan alcohol in het bloed. Goudswaard durft nog niet de stelling aan dat bestuurders minder drinken. Daarvoor ontbreekt tot nu toe de wetenschappelijke onderbouwing, aldus de korpschef.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750