Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
9 files van totaal 28 km

Zes jaar cel geëist voor steekpartij

Toegevoegd: 19-08-2014, 04.19 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Jarenlang werd de 51-jarige R. ter B. uit Middelburg gepest, getreiterd en vernederd. De jeugd bedreigde hem en gooide stenen. Veelal kwamen de confrontaties niet verder dan verbaal geweld. Op de avond van 1 maart dit jaar liep het faliekant mis en koste het het leven van de 19-jarige Dennis van de Velde.

Ter B. wandelde richting huis en kwam onderweg vier jongeren, waaronder Dennis tegen. Met hem had hij die dag en ook al eerdere keren een aanvaring gehad en toen was het bij wat heen en weer gescheld gebleven. In de lezing van Ter B., werd er iets gezegd, had Dennis hem een stomp gegeven en was Ter B. weggerend, achtervolgd door het latere slachtoffer.

Uiteindelijk belandde Ter B. in het halletje van een café. Hij draaide zich om en trof het slachtoffer. Ter B. pakte zijn mes en Dennis had een elf centimeter diepe steekwond in zijn linkerborst. Ter B. stapte het café binnen, bestelde een rode port en vertelde dat hij jarenlang was gepest, maar dat daar nu een eind aan was gekomen. Verder ging zijn memorie niet.

Het verhaal van de vrienden van Dennis was van een ander kaliber. Zo zou Dennis geen stomp hebben uitgedeeld; tenminste: ze hadden niets gezien, want de een stond op straat te urineren en de ander had het druk met wifi. Hun vriend was op straat neergestoken en zeker niet in de hal van het café. Later zou blijken dat Dennis was overleden aan zowel een doorgesneden sleutelbeenslagader en een doorgesneden ader.

Volgens Ter B. kon hij in dat halletje niet anders. Het was nooit zijn bedoeling geweest om te steken, maar had het mes bij zich omdat niemand, maar dan ook niemand maar ook iets deed om hem van de treiterende jeugd af te helpen. De 258 pagina's met meldingen bij de politie deden daar niets aan af. Hij wilde alleen maar dreigen. Wel had hij met het mes gezwaaid en kennelijk had hij het slachtoffer geraakt. Volgens Ter Beeks raadsman Huib Goedegebure had zijn cliënt gehandeld uit noodweer omdat hij in dat kleine halletje geen kant uit kon.

Voor officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk was de zaak duidelijk: Ter B. had zich schuldig gemaakt aan doodslag en van noodweer kon geen sprake zijn geweest, omdat Ter B. had kunnen wegrennen in plaats van een halletje van een café op te zoeken. Daarbij eiste hij een gevangenisstraf van zes jaar en het betalen van 12.300 euro schadevergoeding. De uitspraak is op 1 september.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissingse (23-8-2014 om 10:47)
Verschrikkelijk dat er een jongen heeft moeten sterven maar; De vrienden hadden het te druk met op straat pissen en hun telefoontje maar toch wordt hun verhaal wel serieuzer genomen dan dat van het slachtoffer en dan bedoel ik niet die al jaren treiterende jongen die het uiteindelijk met de dood heeft moeten bekopen maar de man. 258 pagina's met meldingen waar niets mee is gedaan door de politie is al hartverscheurend maar dan ook nog eens in het bericht eerst ter B. worden genoemd en tussendoor ineens ter Beek... En dan Setje, wie is er vroeger als kind niet gepest? Vergelijk dat niet met al die jaren dat deze man gepest is en dat heeft moeten doorstaan tot zijn 51ste zonder dat de politie ook maar iets doet..., je zou je moeten schamen.
John (21-8-2014 om 11:44)
Vreselijk inderdaad,met alleen maar verliezers. Wat zo'n officier van justitie zegt klinkt ook mooi uit een boekje,dader had weg moeten rennen... Net of je met 51 jaar een groep jonge criminelen rennend van je af kan schudden. Die man was na 258 pagina's van meldingen wel moe inmiddels ook.
Lukas (20-8-2014 om 17:44)
Wees niet te boos op de 51-jarige man, hij had zelf veel meldingen gedaan en de politie dee niks! Daarbij... de man had een mes op zak, dat begrijp ik wel! De man is veel te paranoïde geworden.
ouder (20-8-2014 om 16:37)
Idd vreselijk , zoveel meldingen van deze man, en er is niets mee gedaan, en die vrienden van dennis, ja natuurlijk zeggen ze dat ze niets gezien hebben, een slachtoffer is er een teveel, maar laten we wel wezen, uiteindelijk kan je er op wachten dat je dan voor jezelf op komt, beter had men meer grip gehad op t stelletje tuig wat dus kennelijk iemand jarenlang kan pesten. Politie en of jeugdzorg had veel eerder in moeten grijpen. Dan was dit niet gebeurd hopelijk leert t tuig hier wel van en stoppen ze ermee om n ander t leven zuur te maken.
Jo (20-8-2014 om 16:29)
De heren officieren van Justitie moeten alsvorens een eis te stellen eerst maar eens met de verdachte spreken in plaats van rapporten te lezen aan hun bureau. In 1999 werd er in Middelburg ook iemand vermoord vanwege pesterijen. Toen een eis van 15 jaar en veroordeeld uiteindelijk in hoger beroep tot 8 jaar. Overigens kenmerk ik dat vonnis als een gerechtelijke dwaling, omdat deze moord door drie andere personen is gepleegd met een auto met vermoedelijk geen of een vals kenteken. Wegrijden vanaf Plein 1940 door de Langeviele, een winkelpromenade doet geen enkele inwoner van Middelburg.
angie (19-8-2014 om 12:52)
Als er nou eens eerder was ingegrepen in het pestgedrag van de jongeren had dit niet hoeven gebeuren.
Cookie-instellingen beheren