Weerbericht:
Af en toe zon en nog een enkele bui
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 10 km

A58: Twee doden, tientallen gewonden

Toegevoegd: 16-09-2014, 13.39 uur - Update: 17-09-2014, 19.38 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij de drie grote aanrijdingen op de A58 vanochtend zijn twee doden en 11 zwaargewonden gevallen. Er zijn zeker 15 lichtgewonden afgevoerd. Ook zijn er tientallen lichtgewonden die niet naar het ziekenhuis moesten. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland vanmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie (foto 40).

Vanaf 08.00 uur vanochtend vonden verspreid over drie hoofdlocaties meerdere ernstige aanrijdingen plaats. In totaal is er sprake van ongeveer 150 voertuigen die hierbij betrokken waren. Het eerste ongeluk werd gemeld nabij het viaduct Heinkenszand. Later kwamen meldingen binnen over een botsing ter hoogte van verzorgingsplaats Selnisse en een aanrijding ter hoogte van het Mallardviaduct bij Lewedorp.

Doden
Bij het ongeluk ter hoogte van het Total-tankstation Selnisse kwamen de twee personen om het leven. Het zou gaan om een automobilist en een motorrijder. Volgens Jan Lonink, voorzitter van het Regionaal beleidsteam van de Veiligheidsregio Zeeland, zijn het Zeeuwen maar kan nog niet meer worden gezegd over hun identiteit.

Volgens Lonink is er sprake van een "afschuwelijk ongeval" en is er sprake van een incident met een voor Zeeland ongekende omvang. Ondanks dat hebben de hulpdiensten volgens Lonink geen capaciteitsproblemen gehad. Lonink: "Er zijn in totaal ongeveer vijftig ambulances en tientallen brandweervoertuigen ingezet. Ook de traumahelikopter kwam ter plekke." Naast de A58 werd bij het Shell-tankstation Selnisse is een mobiele hulppost ingericht door de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA).

Grip 4
Er is opgeschaald naar GRIP 4. Volgens Lonink was dat met name nodig vanwege de grote omvang en om beter overzicht te krijgen over de situatie. "We wisten aanvankelijk bijvoorbeeld niet of er sprake was van botsingen op de beide rijbanen. Dat bleek niet het geval te zijn. Alleen op de rijbaan richting Bergen op Zoom deden zich aanrijdingen voor. De andere rijbaan moest echter ook worden afgesloten om zo de hulpdiensten de kans te geven hun werk te doen." Rond 14.15 uur werd er afgeschaald naar GRIP 2.

Mist
De aanrijdingen vonden rond 08.00 uur plaats tijdens dichte mist. Volgens André Willemstein, regionaal operationeel leider, was het zicht vijftig tot honderd meter. Vooraf was niet extra gewaarschuwd maar volgens Willemstein is het bij zulk slecht zicht duidelijk dat mensen zich moeten aanpassen aan de weerssituatie. Lonink vult aan: "Er moet een plotselinge situatie zijn ontstaan waardoor het op drie plaatsen zo mis heeft kunnen gaan."

De verwachting is dat de A58 pas rond 19.00 uur weer volledig open kan. Tot die tijd worden alle voertuigen zonder schade weggehaald van de snelweg. Die voertuigen worden gestald bij de Zeelandhallen in Goes. Tussen Selnisse en Heinkenszand wordt een vangrail weggehaald om het verkeer weg te leiden. De Veiligheidsregio Zeeland roept weggebruikers ter plekke op om de aanwijzingen van de politie op te volgen.
 
Als het politie-onderzoek is afgerond worden ook de andere voertuigen geborgen. Betrokkenen zijn deels met bussen van de snelweg gehaald om vervolgens opgevangen te worden. Volgens de Lonink zijn daarvoor twee locaties ingericht: Het ANWB-punt bij de Vierwegen in Kapelle, congrescentrum De Stenge in Heinkenszand en De Blikken in Arnemuiden.

Psychische hulp
Volgens Lonink is het bij een calamiteit van deze opvang niet meer dan normaal dat er mensen zijn die psychische hulp nodig hebben. "Mensen kunnen die krijgen bij de opvangcentra of door te bellen met het informatienummer 0800-6100." Er is speciale aandacht voor de twee betrokken busjes waarin mindervalide kinderen zaten: "We hebben daar nu al aandacht voor en die zal er ook blijven."

Afsluiting
Op de A58 richting Vlissingen is volgens de Veiligheidsregio Zeeland vanaf circa 17.00 uur weer één rijbaan beschikbaar. De weg blijft richting Bergen op Zoom langer dicht, voor zover nu bekend dus tot zeker 19.00 uur vanavond. De Veiligheidsregio Zeeland riep overigens eerder vandaag toeristen al op om Zeeland vandaag te mijden.

Volg ook de actuele berichtgeving op ons officiële Twitterkanaal: @hvzeeland.

Zie ook onze andere artikelen over dit onderwerp:
Vrijwillig brandweerman omgekomen (16-09-2014)
Deel A58 voorlopig nog dicht (16-09-2014)
Wederom groot ongeluk A58 Lewedorp (16-09-2014)
Zeer groot ongeluk A58 Goes, GRIP 4 (16-09-2014)


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
robin (18-9-2014 om 11:44)
@Marc, Kees, het is mij niet ontgaan maar hoelang duurt het nog, hoelang is het al een onveilige oprit, hoeveel ongelukken en bijna ongelukken zijn er al geweest in de afgelopen jaren? Een aanpassing van de snelheid op de doorgaande weg zou het al veiliger maken en een extra doorgetrokken witte streep zodat je van de invoegstrook niet in een keer naar de linkerbaan kan/mag + handhaven zou het nog veiliger maken met goed weer. De mensen die er dagelijks rijden zullen het beamen. De mist heeft het nu nog gevaarlijker gemaakt met grote gevolgen. De eerste remsporen staan naast de invoegstrook zij hebben nog kunnen remmen de mensen erachter niet meer, door de mist/snelheid? heb je nog minder reactie tijd. deze situatie heeft zich 3x herhaald?
dennis (17-9-2014 om 14:54)
het grote verwijten is weer begonnen zie ik.... gebruik gewoon je verstand! 50-80 meter zicht dan moet de snelheid er gewoon uit lijkt me. alle verantwoordelijkheid voor dit ongeval ligt bij de mensen die zich niet aanpassen aan de omstandigheden. Kijk eens om je heen in Europa hoe daar de wegen er bij liggen dan mogen wij zeker niet klagen over de wegbeheerders in ons land hoor.
Marc (17-9-2014 om 13:45)
@Robin, Hans - als je op de site van de provincie kijkt, zie je dat die afslag aan wordt gepakt.
Kees (17-9-2014 om 12:22)
@Hans en Robin: binnen nu en 1 a 2 jaar zijn die invoegstroken compleet anders aangezien de op en afritten veranderd en verlegd worden ivm de verdubbeling van de Sloeweg. Hopelijk is dit een verbetering en wordt de verkeersveiligheid ook beter!
hanneke (17-9-2014 om 11:56)
Vreselijk voor ieder die het aangaat, het leed, de pijn, het verdriet, en alles wat er bij komt, laten we het daar maar niet over hebben.Want de mensenlevens komen er niet door terug. Achteraf weten we hoe het wèl en niet moet , maar dat is voorbij ! Pijn en verdriet doet zeer !! Sterkte toegewenst voor allen die geraakt zijn !!! meelevende Zeeuwse vrouw.
Filip (16-9-2014 om 23:41)
Ik denk dat er 1 groot probleem is, op de a58 zeeland. MATRIXBORDEN !!??
Cookie-instellingen beheren