Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Waarschuwing voor slik op de weg

Toegevoegd: 18-09-2014, 09.51 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Landbouwers zijn volop bezig met het rooien van landbouwproducten. Het Waterschap Scheldestromen waarschuwt daarom voor de gevaren van slik op de weg. "Slik dat tijdens het rooien onverhoopt op de weg is blijven liggen, is door het droge weer van de afgelopen weken hard geworden. De komende dagen is regen voorspeld. Daardoor kunnen er in het verkeer gevaarlijke situaties ontstaan", aldus het waterschap.

Om te voorkomen dat ongelukken plaatsvinden, heeft waterschap Scheldestromen spelregels voor agrariërs opgesteld. Zo moeten zij zelf de vervuiling gelijk opruimen. Zodra het waterschap toch onveilige situaties ontdekt, neemt het schap maatregelen. Mensen die slik op de weg willen melden, kunnen telefonisch contact opnemen met het waterschap. Alleen dan kan het waterschap direct actie ondernemen.

Hoewel agrariërs en loonbedrijven hun best doen om de weg schoon te houden, kunnen wegen toch vervuild raken. Het plaatsen van waarschuwingsborden door deze bedrijven is daarom zeer belangrijk en verplicht. Om ongevallen te voorkomen wijst waterschap Scheldestromen alle agrariërs er ook op: ernstige vervuiling te voorkomen door slik van de wielen van de landbouwvoertuigen te verwijderen voordat de voertuigen de weg op gaan; de vervuilde wegdekken zo snel mogelijk schoon te (laten) maken en geen grote blokken klei in de bermen te laten liggen; contact met het waterschap op te nemen als, ondanks bovenstaande maatregelen, toch een verkeersonveilige situatie dreigt te ontstaan. Het waterschap kan dan besluiten borden met een snelheidsbeperking en slipgevaar te plaatsen;

Rol waterschap
Het waterschap houdt toezicht op het naleven van de spelregels zoals die hierboven vermeld staan. Soms zal het waterschap besluiten borden met een snelheidsbeperking te plaatsen. Als een weg ernstig vervuild is, kan het waterschap de weg ook tijdelijk afsluiten. Het waterschap houdt toezicht op het schoonmaken van de weg. De veroorzaker moet dit zelf doen, maar bij nalatigheid laat het waterschap de weg schoonmaken op kosten van de vervuiler.

Weggebruikers
Weggebruikers moeten in het buitengebied de komende maanden rekening houden met slik op de weg. Regen en mist kunnen verraderlijke verkeerssituaties opleveren en met slik op de weg wordt het nog belangrijker dat de weggebruiker de snelheid aanpast aan de omstandigheden. In het buitengebied hebben we te maken met veel landbouw en slik op de weg is niet te voorkomen. Daarom is het belangrijk om altijd rustig te rijden.

Als opslag van bieten niet mogelijk is op eigen terrein of op een centrale opslaglocatie is opslag in de berm of op overhoeken in overleg met de opzichter onder voorwaarden toegestaan. Deze voorwaarden zijn dat er geen zichtbelemmering optreedt voor de weggebruikers en dat er een afstand van 1,80 m uit de zijkant van de verharding wordt aangehouden. Als de verkeersveiligheid dat toestaat zal een afstand van 0,50 m worden gedoogd.

Verantwoordelijk
Als een ongeluk wordt veroorzaakt door slik op de weg of verkeerde opslag van bieten, dan is de veroorzaker verantwoordelijk voor het ongeval met alle gevolgen van dien.

Gevaarlijke situatie melden
Het waterschap verzoekt mensen, die een gevaarlijke verkeerssituatie tegenkomen, te bellen. Het schap kan dan direct actie ondernemen door het slik alsnog op te laten ruimen. Scheldestromen is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereiken via 088 - 246 1000 (lokaal tarief).


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wouw (19-9-2014 om 20:36)
Wat geweldig dat de weggebruiker ook zijn verstand gebruikt en rekening houdt met de werkzaamheden van de boer. Zonder boer geen eten!
Peter van limbergen (18-9-2014 om 16:37)
Wat leuk, dat na een aantal jaren discussie de bordjes "slik" vervangen moesten worden door "modder" en we nu toch gelukkig weer praten over "slik".
Opgelet (18-9-2014 om 10:46)
Wat goed dat het waterschap de boeren attendeert dat zij hun gevaarlijke rommel opruimen.
Cookie-instellingen beheren