Weerbericht:
Wolkenvelden, vooral in de middag af en toe regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeuwse diensten gepiept voor brand in Belgisch bedrijf

Toegevoegd: 09-04-2006, 16.53 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

MIDDELBURG - Diverse hulpdiensten zijn vanmiddag opgepiept in verband met een brand in een Belgisch chemiebedrijf. De brand is inmiddels geblust.

Vanmiddag is tijdens onderhoudswerkzaamheden rond twee uur brand ontstaan in een pijp-leiding op het terrein van chemiebedrijf INEOS Phenol in Doel (B). Volgens onbevestigde berichten zou sprake zijn geweest van een ontploffing. Wel is duidelijk dat er op het terrein brand is ontstaan.

De brand is inmiddels geblust. In de omgeving van het bedrijf werd door de gemeente Beveren, waartoe Doel behoort, enige tijd fase twee van het rampenplan afgekondigd. In de brandweerkazerne van Beveren werd een crisis-centrum ingericht. Extra coördinatie werd verzorgd vanuit Gent.

Volgens omstanders kwam lange tijd dikke zwarte rook vrij. De rook werd door de wind enige tijd in de richting van de Schelde gedreven. Omdat de rook ook in de richting van de gemeente Hulst ging werden ook Zeeuwse leidinggevenden op het gebied van de rampenbestrijding ingelicht over de brand.

Zo werden de Officier Van Dienst Geneeskundig Zuid, de Regionaal Officier Gevaarlijke Stoffen Zuid, de Officier Van Dienst 5795 van de brandweer Hulst en de Officier Van Dienst van de meldkamer ingelicht over de brand.

De crisisleiding heeft diverse keren contact gehad met bedrijven in de omgeving. Het bezoekerscentrum van het nabije Fort Liefkenshoek werd preventief ontruimd. Enige tijd bestond de angst voor het vrijkomen van gevaarlijke stoffen, maar dat bleek niet het geval.

De brandhaard kon rond tien over half vier worden geblust. Preventief werden andere objecten in de omgeving gekoeld. Tegen de avond kon de fase van het rampenplan afgeschaald worden.

Bij de bestrijding van de brand zijn twee brandweermannen lichtgewond geraakt. Zij werden met ambulances uit Beveren naar het Stuivenbergziekenhuis gebracht. De twee hadden last van geïrriteerde benen.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750