Weerbericht:
Bewolkt en regenachtig
Verkeersinformatie:
Geen files

Berging gezonken schip gestart

Toegevoegd: 08-10-2014, 10.06 uur - Update: 08-10-2014, 11.26 uur
Door: Roland de Jong

NIEUW-VOSSEMEER - Op het Schelde-Rijnkanaal wordt momenteel het vrachtschip Isala geborgen. Dit schip zonk donderdagavond na een aanvaring.

De Isala, een Pools 80 meter lang binnenvaartschip geladen met zout, werd donderdag rond 22.10 uur overvaren. Het was even daarvoor in problemen gekomen. Een groot passagiersschip kwam in botsing met de Isala en het binnenvaartschip zonk naar de bodem van het kanaal. De twee opvarenden van het binnenvaartschip raakten te water maar konden veilig aan boord van het passagiersschip, de Zwitserse 'Amelia', worden genomen. Er vielen geen gewonden.

Na de aanvaring raakte het scheepvaartverkeer gestremd. De Isala was namelijk midden op het kanaal gezonken en belemmerde een snelle en veilige doorvaart. Vrijdag was er weer gedeeltelijk scheepvaartverkeer mogelijk doordat er bij het wrak een strook van circa 35 meter breed vrij was gemaakt.

Keukenzout
De afgelopen dagen is de lading, 1.000 ton keukenzout, uit het schip verwijderd. Ook is de hijsoperatie voorbereid. Om te voorkomen dat er olie in het milieu komt is de wraklocatie omheind met oliekerende schermen.

Vanochtend is rond 06.00 uur gestart met de berging. Volgens Rijkswaterstaat verloopt de berging tot nu toe goed. Het schip wordt momenteel leeggepompt. Drijvende kranen (bokken) hijsen met kettingen het schip omhoog, waarna het wrak afgevoerd wordt. Als de staat van het schip dit toelaat, wordt het in zijn geheel door drie drijvende kranen boven water gehesen, waarna het schip wordt afgevoerd. Als het wrak door de aanvaring te zwak is om in zijn geheel te hijsen, wordt het schip in twee delen gezaagd. Na het ophijsen worden deze delen op pontons geplaats en afgevoerd.

Stremming
Tijdens het bergen is de vaarweg korte tijd opnieuw gestremd. Gedurende de bergingsoperatie is het Schelde-Rijnkanaal gedurende vier tot zes uur volledig gestremd. Scheepvaartverkeer wordt hiervan op de hoogte gesteld. Naar verwachting is de vaarweg woensdagnacht weer volledig beschikbaar voor het scheepvaartverkeer. 

Zie ook:
- Schelde-Rijnkanaal weer beperkt open (04-10-2014)
Schelde-Rijnkanaal nog steeds gestremd  (03-10-2014)
Vrachtschip gezonken na aanvaring   03-10-2014)


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem77 (8-10-2014 om 11:02)
de bergingskosten enz worden toch wel gepresenteerd aan de eigenaar van het schip?
Cookie-instellingen beheren