Weerbericht:
Wolkenvelden, in de zuidelijke helft een bui. Morgen meer buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Man had geen explosieven bij zich

Toegevoegd: 26-10-2014, 22.06 uur - Update: 26-10-2014, 23.36 uur
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De 23-jarige man die zondagavond in Vlissingen voor veel opschudding zorgde door bij een arrestatie te roepen dat hij explosieven bij zich had, bleek die niet bij zich te hebben. Dat meldt de politie.


De politie kreeg rond 17.15 uur een melding binnen dat zich op de Koudekerkseweg een verwarde man bevond. Hij zou tegen deuren aan het schoppen zijn geweest. Toen de politie arriveerde kon geen contact worden gelegd met de man. Hij bleek verward te zijn. Er werd een poging gedaan hem aan te houden, maar tijdens die aanhouding riep de man dat hij explosieven bij zich had. Toen hij zijn jas openmaakte liet hij een vest met draadjes zien.

Volgens de politie bleef het daarna lastig om contact met de man te maken. Hij reageerde niet en daarom vertelde de politie hem te blijven staan. Toen hij nergens op reageerde werden waarschuwingsschoten gelost. De man reageerde ook daar niet om en daarna is er één keer op de benen geschoten. De man werd hierbij geraakt. De man raakte gewond maar kon uit voorzorg nog niet worden aangehouden.

Totdat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) rond 21.30 uur zowel een controle met een robot als een fysieke controle in een explosiebeschermend bompak had uitgevoerd, was niet duidelijk of de man nu daadwerkelijk explosieven bij zich had. Hij bleef al die tijd namelijk niet communiceren, ondanks de inzet van getrainde politie-onderhandelaars. Het onderzoek wees echter uit dat hij geen bom bij zich had.

Volgens de politie staken uit het vest draden van een mp3-speler en een koptelefoon. Nadat dit was geconstateerd kon de man veilig worden aangehouden. Hij was reeds geboeid en kon daarom snel in een gereedstaande ambulance worden gelegd voor behandeling van zijn beenwond. Al die tijd was de omgeving ruim afgesloten voor het publiek en stonden ambulances, een brandweerwagen en een arrestatieteam stand-by.

De politie doet nog nader onderzoek. De man, een autochtone Nederlander, zal de nodige hulp krijgen. In tegenstelling tot eerdere politie-informatie is de man overigens geen inwoner van Middelburg, maar van Vlissingen. Hij zou kort geleden naar de Scheldestad zijn verhuisd. Hierdoor ontstond verwarring over zijn woonplaats. Volgens Fop Groeneveld van de politie was de man geen bekende van de politie. Wel was bekend dat hij psychische problemen had. De man heeft in het verleden psychische hulp gehad.

Vanwege de veiligheid was het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) enige tijd niet goed bereikbaar. Het ziekenhuis was wel via de achterzijde bereikbaar. De Huisartsenpost (HAP) aan de Sottegemstraat kon gewoon open blijven. Omwonenden konden volgens de Vlissingse burgemeester Letty Demmers niet geëvacueerd worden omdat de mensen dan langs de plaats delict moesten. Daarom werd besloten om de omwonenden te vragen zich niet in de buurt van de ramen aan de voorzijde te begeven. De politie deed deze oproep onder meer via luidsprekers.

Zie ook:
- Mogelijk explosieven bij verwarde man (26-10-2014)


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
sjongejonge (28-10-2014 om 19:29)
zeg bertje,nix irreële angst. als iemand duidelijk zegt datie een bom bij zich heeft mag je en moet je daarnaar handelen. dat het de verkeerde kant op gaat heeft nix met de politie te maken, maar met de maatschappij. als jij bij die zogenaamde veiligheidslui hoorde, zou je dan niet ook zo handelen? want dan zou het tenslotte je taak zijn om anderen te beschermen. Politie: goed gedaan!! dikke pluim!!
kritisch (28-10-2014 om 17:29)
Hoe kan dit nu: De man is gefouilleerd door een motoragent die als eerste terplaatse is gekomen en geboeid. Hoe kan hij dan ooit een explosief tot ontploffing brengen? En schieten op iemand met een mogelijke bom is het stomste wat je ooit kunt doen. Nu maar hopen dat de man hulp krijgt en dat de Rijksrecherche een goed onderzoek doet.
Rick Roll (28-10-2014 om 17:14)
Goh, verrassend, ik heb weer eens gelijk gekregen. Zoals ik in het vorige bericht al zei; Een terrorist roept niet dat hij explosieven heeft. Daarbij, welke idioot is van mening dat een bom bestaat uit een explosief en een paar losse draadjes? Een beetje terrorist zou het juist extreem moeilijk maken voor EOD door geen interne componenten bloot te stellen. Notabene in Afghanistan gebruiken ze ook mobieltjes om bommen af te laten gaan, draden zijn echt niet meer nodig. Ik ga er door de berichtgeving vanuit dat de agent sarcasme niet snapt. Daar je geen opleiding nodig hebt voor politieagent verrast dat me ook niet.
Vlissinger (28-10-2014 om 12:54)
Voor de lieden die vinden dat de politie overdreven gehandeld heeft en dat zoiets niet (kan) gebeuren in ons kikkerlandje een klein geheugen steuntje, verleden week in Canada, Joods museum in Brussel en kort bij huis de bijltjes man uit Heinkenszand.
Erwin van Rijsewijk (28-10-2014 om 10:13)
En hoeveel uur heeft die man met een kogel in zijn been op straat gelegen? VIER ?! Beetje amerikaanse praktijken in Vlissingen
T4 (27-10-2014 om 21:28)
vind dat er top is gehandeld door de politie. en voor alle die het beter weten van af de bank. ga jij eens in de schoenen van die politie agent staan. het is altijd zo makkelijk praten. als er wel explosieven waren geweest en te weinig agenten. en het was boem geweest. dan krijgen we weer dat ze er te weinig aandacht aan hadden besteed. maar als alle betweters nu gaan solliciteren bij de politie hebben we meteen meer blauw op straat. weer een probleem minder in Nederland.
Cookie-instellingen beheren