Weerbericht:
Wolkenvelden. In het zuiden eerst lokaal mist, vanmiddag buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Extra alert tijdens donkere dagen

Toegevoegd: 04-11-2014, 19.20 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - “Alleen als iedereen extra alert is tijdens de donkere dagen, kunnen we echt een vuist maken tegen de woninginbraken”. Dat zei districtchef Ronald Weydema bij de start van de Zeeuwse actieperiode tijdens de donkere dagen. ‘Wij zorgen de komende donkere maanden dat we onze politiemensen extra inzetten op dit ernstige delict. Ook onze partners, zoals gemeenten en Openbaar Ministerie zetten een extra tandje bij. Daarnaast hebben we echter ook de ogen en oren van alle inwoners in ons gebied hard nodig om verdachte zaken aan ons te melden.”

In de wintermaanden ziet de politie de laatste jaren een forse stijging van het aantal woninginbraken in het district Zeeland. De inbraken vinden door heel Zeeland plaats, doorgaans in de middag- en avonduren. Als u niet thuis bent en het is donker buiten, dan is dat ook vaak duidelijk te zien. U kunt zelf veel doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Laat bij het verlaten van de woning een bewoonde indruk achter en maak gebruik van de aanwezige sloten. Deze maatregelen verkleinen de kans op een inbraak aanzienlijk.

"U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Wij vragen u om uw ogen en oren goed open te houden. Burgeralertheid heeft het afgelopen jaar in Zeeland al vele malen geleid tot succesvolle aanhoudingen. Wat zijn verdachte situaties? U ziet beweging en licht in het huis van uw buren terwijl u weet dat de bewoners niet aanwezig zijn; u ziet personen zich schuchter door uw straat bewegen of u hoort breekgeluiden of glasgerinkel. Twijfel in dat soort gevallen niet en bel 112. Want met 112, daar red je niet alleen levens mee ... we vangen er ook samen inbrekers mee", aldus Ronald Weydema.

Een goede focus bij de politie, haar partners en burgers is de rode draad voor de komende donkere dagen. Er staan diverse integrale acties gepland in de Zeeuwse gemeenten, zoals voetjesacties en informatiebijeenkomsten. De politie is extra alert in gebieden waar de meeste inbraken hebben plaatsgevonden en op mogelijke inbrekers, die hiervoor in aanmerking komen. Om dit te bewerkstelligen hebben we zoveel mogelijk informatie nodig. Ook hiervoor zijn we weer afhankelijk van de informatie die u met ons wilt delen.

Om heling van gestolen goederen tegen te gaan, is de politie onlangs gestart met het controleren van opkoopregisters bij goudopkopers. Zo ontnemen we helers de mogelijkheid om gestolen goederen te verkopen. Dit onder het motto: 'zonder heler geen steler'.

De politie zal gedurende de donkere dagen ook diverse controles uitvoeren, gericht op de bestrijding van woninginbraken. Er worden dan zoveel mogelijk bestuurders gecontroleerd, met als doel om daders op te sporen en woninginbraken te voorkomen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
mister t (6-11-2014 om 09:35)
Ben het met je eens hoor Peter. Ze moeten de straffen van een inbraak omhoog gooien. Daarnaast vraag ik me af of 20 jaar ook al zoveel criminaliteit was in Nederland. Ik weet nog dat mijn oma een touwtje had aan haar brievenbus. Zodat wij de (kids) naar binnen konden. Er is veel veranderd hier, en dat hebben we te danken aan het zooitje in den haag. Hun denken waarschijnlijk zo , het is wel vervelend al die overlast en criminaliteit, maar het zorgt er ook voor dat iedereen aan het werk blijft. Want justitie, politie, maatschappelijke\werk, jeugdzorg, reclassering, de gemeente, verzekeringen, aivd, mivd, en defensie ect ect ect ...blijven er op draaien
jans (5-11-2014 om 20:23)
Ik snap het wel hoor, ik weet beter wie er in mijn wijk thuis hoort dan de politie. Als ik de situatie niet vertrouw bel ik gewoon 112!
Jaap (5-11-2014 om 13:50)
100% veilig bestaat niet. Er wordt alleen gevraagd op te letten en 112 te bellen als u iets of iemand ziet wat niet in uw straatbeeld past. Als de politie met onze hulp die paar boeven kan vangen is dat toch mooi?
slachtoffer (5-11-2014 om 12:02)
prachtig al deze voornemens als ze binnen willen komen doe je er niets tegen er is bij mij ingebroken tussen 19.30 en 21.00 uur had overal licht aan en de radio aan en weg is alles wat je dierbaar is.
peter (4-11-2014 om 20:34)
flinke lap tekst! ik ga het niet eens meer lezen, elke najaar zien we deze waarschuwingen weer verschijnen. Zolang het probleem niet bij de wortel word aangepakt zal er niet veranderen. Je moet zorgen dat inbreken ontmoedigd word, dmv veel hoger straffen! In sommige welgestelde Arabische landen bijvoorbeeld, kan je gewoon je portemonee op het zicht in een niet afgesloten auto laten liggen. Puur omdat een gesnapte dief zn hand word afgehakt. Nu is dat wel erg cru, maar dus wel een effectief afschrik beleid. In NL krijg je een standje van justitie, en sta je zo weer op straat.
jaap (4-11-2014 om 20:14)
Alleen als je een hele vette hakbijl klaar zet en de hele nacht blijft waken bij je eigendom kan je inbraak voorkomen
Cookie-instellingen beheren