Weerbericht:
Wolkenvelden. In het zuiden eerst lokaal mist, vanmiddag buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Eis celstraf voor seksueel misbruik meisje

Toegevoegd: 24-11-2014, 16.49 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Zij was een kwetsbaar meisje dat zich buitengesloten voelde. Ze werd gepest en was eenzaam. Ze zocht hulp en troost en dacht die te vinden bij één van de leiders van de jeugdvereniging van de Gereformeerde Kerk in St. Annaland. In plaats daarvan werd ze door hem seksueel misbruikt.

Maandag stond de man, de 42-jarige J. U. uit die plaats in Middelburg terecht voor het seksueel misbruik dat volgens het meisje bijna drie jaar zou hebben geduurd. Ze leerden elkaar kennen in 2008, zij was toen twaalf jaar. Het begon met een glimlach en een knuffel. Het meisje was kind aan huis bij de man, die met een leeftijdsverschil van 24 jaar, haar vader had kunnen zijn. Ze paste op zijn kinderen en bleef ook wel eens logeren. Bij die gelegenheden gebeurde het dat hij haar misbruikte. Ze moest zwijgen, zo werd haar door hem duidelijk gemaakt. Zou het bekend worden, dan zou ze worden uitgekotst en worden uitgemaakt voor hoer. Uiteindelijk, in 2012 (de escapades van U. stopten medio september 2011) deed ze aangifte. Ze ging het huis uit en verliet St. Annaland.

,,Een man met een pedofiele stoornis. Een man die een weinig weerbaar meisje heeft gereduceerd tot lustobject''', vond officier van justitie W. Suijkerbuijk. ,,Door iemand met een seksuele voorkeur voor pubers. Zij zocht een vriendschappelijke relatie en kwam terecht in iets wat zij niet kon overzien.'' Hij eiste daarbij een gevangenisstraf van achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk. Ook zou U. 22.500 euro als voorschot op de schadevergoeding moeten betalen.

Volgens de gedragsdeskundigen was U. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en had hij geen idee wat hij fout zou hebben gedaan. Inmiddels is hij daar volgens zijn raadsman wel achter. U. zit sinds zijn aanhouding op 10 juni van dit jaar 166 dagen vast. Dat hij ook nog door het Openbaar Ministerie zou worden vervolgd, daar had hij niet op gerekend. Hij ging er vanuit dan na zijn bekentenis voor de kerk daarmee de kous af was.

Uitspraak over twee weken.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
JK (29-11-2014 om 09:54)
Allemaal heel triest dit, en dan kijk ik niet alleen naar de schade bij het meisje, maar ook haar familie, die kerkelijke gemeenschap, de dader. De schade die aangericht is zal nooit door straf en nog veel zwaardere straffen geheeld kunnen worden. Dader en slachtoffer zullen met elkaar in een begeleid gesprek moeten gaan, van elkaar moeten weten hoe het zover kon komen en wat dit aangericht heeft, maar ook hoe dit zowel psychies als sociaal geheeld kan worden. Ik vind het intriest dat de meeste "meelevende buitenstaanders"" niet verder komen dan de voortdurende roep om zwaarder straffen.
Herwin (28-11-2014 om 11:37)
@C.L. Mulders, zeer kortzichtige reactie die er op duidt dat u geen greintje verstand heeft van welk geloof dan ook. Het gedrag van deze man keur ik zeker niet goed, maar om dan ineens de hele kerk erbij te betrekken is waanzin.
Pcm (25-11-2014 om 09:48)
18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk?? Hoe is dit mogelijk?!! En waarschijnlijk komt de straf nog veel lager uit. Heb hier geen woorden meer voor. Sterkte voor het meisje..
C.L. Mulders (25-11-2014 om 09:45)
Ja, ja, en het dan binnen de kerk proberen te houden. Zegt genoeg.
Gerard (25-11-2014 om 00:40)
Het is natuurlijk heel erg vervelend dat een dader geestelijk gestoord is en zijn daden niet kan of onvoldoende kan overzien. Echter hoe je het ook draait of keert het slachtoffer heeft het ondergaan en heeft blijvend letsel, iets waar niet om gevraagd is maar door de dader tegen de wil van het slachtoffer is opgelegd. De straf zou uitgesproken moeten worden in relatie tot de daad en in relatie tot de schade bij het slachtoffer in plaats van het uitgangspunt van de dader.
Cookie-instellingen beheren