Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 24 km

Fietsverlichtingscampagne 'Licht aan, apps uit'

Toegevoegd: 05-12-2014, 09.47 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Het gebruik van goede verlichting op de fiets in de donkere dagen helpt verkeersongelukken te voorkomen. Deze winter voert het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) samen met politie, scholen en gemeenten de fietsverlichtingscampagne 'Licht aan, apps uit'. Vanmorgen opende Kees van Beveren de fietscampagne bij het Pontes Goese Lyceum aan de Bergweg.

Jongeren worden met borden en zadelhoesjes geattendeerd hun verlichting aan te doen en hun mobiele telefoon niet op de fiets te gebruiken. Uit onderzoek van studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat 30 procent meer fietsers hun fietslicht voert wanneer direct voordat zij in het donker op de fiets stappen worden herinnerd aan hun verlichting. De boodschap 'Licht aan, apps uit' is gericht op jongeren en verzonnen dóór Zeeuwse jongeren van Jouw Zeeland.

De borden worden opgehangen in fietsenstallingen op het voortgezet onderwijs en in anderefietsenstallingen bijvoorbeeld bij de treinstations. Er zijn twee verschillende varianten van het bord gemaakt. Een bord met ledverlichting erachter. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat het bord aan gaat wanneer iemand op zijn fiets langskomt. Dit zorgt ervoor dat de boodschap nog meer opvalt. De andere variant is een metalen bord (zoals een verkeersbord) dat op een muur of aan een paal kan worden bevestigd.

De campagneboodschap luidt: 'Licht aan, apps uit'. Het voeren van fietsverlichting is een boodschap die het ROVZ al jaren uitdraagt. Het niet gebruiken van de smartphone tijdens het fietsen is nog wat minder bekend. Het smartphone-gebruik neemt de laatste jaren sterk toe en daarmee ook het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Hierdoor is men sterk afgeleid en daardoor ontstaan gevaarlijke situaties, niet alleen in de auto, maar ook tijdens het fietsen.

Naast de borden verspreidt het ROVZ tijdens de fietsverlichtingscampagne ook posters en folders. Een groot gedeelte van de scholen besteed aandacht aan de fietsverlichting in het najaar. Ook de politie levert haar bijdrage. Bij het niet voeren van fietsverlichting wordt een boete uitgedeeld, maar ook een set fietslampjes wordt op de fiets gemonteerd. Zodat de overtreder ten minste wel veilig zijn of haar tocht kan vervolgen.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
verantwoordelijk (5-12-2014 om 19:23)
Tuurlijk is dit een goed actie. Bewustzijn kweken werkt gewoon. Maar.........ouders..........controleren jullie regelmatig of de verlichting van de fietsen van jullie kinderen het wel doet? Ik heb als ouder eens een keer in het kader van een actie van de ANWB, fietsen op school gecontroleerd. Hoeveel fietsen er niet waren met slechte, kapotte of geheel geen verlichting!!!!!! Aan daarvoor ligt de verantwoordelijkheid niet zozeer bij die "eigenwijze scholieren", maar bij de lakse ouders!!!!!!!!
Vlissinger (5-12-2014 om 13:02)
@Kees Mol, ik weet niet of u een rijbewijs o.i.d. heeft maar hier in Nederland is het niet verplicht om tussen zonsopgang en ondergang verlichting te voeren op een rijdend voertuig. Het spreekt natuurlijk van gezond verstand om, als het weer dusdanig slecht wordt met slecht zicht dat men zijn verlichting aan doet.
Kees Mol (5-12-2014 om 12:18)
Is een goede actie, maar bij de automobilisten mankeert er ook nogal wat aan. in deze tijd van het jaar moet je, zeker buiten de bebouwde kom, heel de dag met je lichten aan rijden. hoop dat de politie hier ook eens strenger naar kijkt.
Jo (5-12-2014 om 11:05)
Is wel een heel technisch ingewikkeld en deskundig onderzoek geweest van de studenten van het Radboud,dat als de fietser er aan herinnerd wordt,de fietser zijn verlichting voert als het donker is.Om te voorkomen dat de fietser zonder verlichting in het donker fietst en steeds zit te denken''gho..ik ben iets vergeten,maar kan er toch niet op komen''...tot hij/zij aangereden wordt''ow ja..nu weet ik het weer..ik had mijn verlichting aan moeten doen''.
Cookie-instellingen beheren