Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 11 km

Minder Zeeuwen rijden onder invloed alcohol

Toegevoegd: 10-12-2014, 11.08 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - In Zeeland rijden er minder automobilisten onder invloed van alcohol. In 2011 en 2012 had 2,2 procent van de autobestuurders een promillage boven de 0,5. In 2013 lag het niveau op 1,9 procent. Terwijl het gemiddelde de afgelopen tien jaar 2,4 procent was. Dat blijkt uit het rapport 'Alcoholgebruik van automobilisten in Zeeland, ontwikkelingen tussen 2004-2013' dat in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ) is gemaakt.

Vooral de daling bij de zeer zware drinkers in 2013 valt op. Het aandeel automobilisten met een promillage boven de 1,3 promille daalde van 0,4 procent in de twee voorgaande jaren naar 0,1 procent. Het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. Bij jonge automobilisten was het aandeel zelfs 0 procent. Rijden onder invloed veroorzaakte in 2013 in Zeeland naar schatting vier verkeersdoden en veertig ernstige verkeersslachtoffers.

Gedeputeerde Kees van Beveren, voorzitter van het ROVZ: "Als deze verandering aanhoudt is dat goed voor de verkeersveiligheid. Want zware overtreders zijn verantwoordelijk voor circa driekwart van alle ernstige alcoholongevallen." Waarschijnlijk heeft het in december 2011 ingevoerde alcoholslotprogramma een belangrijk rol in de daling gespeeld. Politietoezicht op rijden onder invloed en de Bob-campagnes blijven daarnaast ook belangrijk.

Vandaag gaat de Bob-Wintercampagne van start met als motto 'Bob ook als je op visite gaat'. Als onderdeel van de campagne bezoekt het Bob-team van Veilig Verkeer Nederland kerstmarkten en ijsbanen. Echte Bobs maken onder andere kans op een Bobslee.

Met behulp van het alcoholmeetnet worden de ontwikkelingen in het alcoholgebruik van automobilisten in Zeeland gevolgd. Jaarlijks worden twaalf alcoholcontroles uitgevoerd, steeds in de nacht van zaterdag op zondag, tussen 21.00 en 04.00 uur. Het Alcoholmeetnet is een samenwerking tussen het ROVZ en het Regionaal Verkeershandhavingsteam Zeeland en wordt geadviseerd door ADV advies en onderzoek te Leiden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
riva (10-12-2014 om 18:56)
Beste Tom. De onderzoek gegevens kloppen. Er is net zoveel uren controle meegenomen in dit onderzoek als de vorige jaren. Dat wil zeggen, als het vorige keren 6 uur waren is er nu weer van 6 uur is uitgegaan. Er zijn minder overtredingen geconstateerd. Hopelijk blijft iedere Bob broodnuchter. En stap niet in bij een beschonken bestuurder aub.
Tom (10-12-2014 om 12:16)
Ik geloof er niets van. De laatste jaren is er steeds minder politie aanwezig in de avonden en nachten in Zeeland, daardoor minder controles en zo worden er dus ook minder mensen gepakt met drank op...
Cookie-instellingen beheren