Weerbericht:
Zware windstoten. Regen, later buien. Vrijdag afnemende wind
Verkeersinformatie:
16 files van totaal 73 km

Dak kerktoren ingestort door brand

Toegevoegd: 01-01-2015, 14.34 uur - Update: 01-01-2015, 15.36 uur
Door: Roland de Jong

HOEK - Het dak van de toren van de Protestantse kerk in Hoek is donderdag rond 13.30 uur ingestort nadat een uur eerder een grote brand was uitgebroken. Niemand raakte gewond. Wel is er mogelijk asbest bij de brand vrijgekomen.

De brand werd rond 12.35 uur opgemerkt. Het dak van de de kerk aan de Langestraat was al snel verwoest. De brandweer probeerde nog om de toren van de kerk te redden, maar even later sloegen ook daar de vlammen uit.

Instortingsgevaar
De brandweer kon niets anders doen dan toekijken hoe het dak van de kerktoren vanzelf in vlammen opging en uiteindelijk instortte. Enige tijd daarvoor was de omgeving al ontruimd. Omwonenden waren geëvacueerd en daardoor raakte er niemand gewond. Voor omwonenden was opvang geregeld in de nabij gelegen school in de Langestraat. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland bestaat er voor de rest van het pand ook  instortingsgevaar. "Hiervoor zullen maatregelen getroffen worden", aldus een woordvoerder. In een straal van 50 meter rondom de kerk liggen brokstukken. 

Asbest
Bij de brand kwam veel rook vrij. In verband met de rookontwikkeling werd door de Veiligheidsregio Zeeland een NL-Alert-bericht verstuurd. Hierin werd omwonenden verzocht om ramen, deuren en mechanische ventilatie te sluiten. Mogelijk zat in de toren asbest verwerkt. Op dit moment wordt onderzocht of dat ook daadwerkelijk het geval was. De bewoners in de directe omgeving zullen door de gemeente door middel van een brief worden geinformeerd over de brand.

De brandweer heeft GRIP 1 afgekondigd om de hulpverlening rondom de brand goed te kunnen coördineren. De brandweer rukte met groot materieel uit. Rond 14.55 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Inmiddels is duidelijk dat de bijgebouwen van de kerk nog intact zijn. De brand geeft nog teveel warmte af om te kijken wat de staat van de kerk zelf is. De grootste hittebron zit volgens de brandweer in de ingezakte toren.

De grote ruimte van de kerk is vrijwel volledig uitgebrand. Op dit moment gaat de rook recht omhoog en trekt niet over de omgeving. Bij overlast blijft het advies om ramen, deuren en mechanische ventilatie gesloten te houden. Rond 15.30 uur was de brandweer nog druk bezig met blussen. 

Zie ook:
- Grote brand in kerk Hoek (01-01-2015)


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
inwoner (1-1-2015 om 20:36)
Als er een moskee in de fik staat dan staat die gemeenschap gelijk op het achterste van hun poten met van het is een aanslag bla bla... Maar nu brand er een gezichtsbepalend gebouw af en je hoort er maar weinig over een moedwillige daad?!?! Vreemd?!
Ko (1-1-2015 om 17:15)
Of je nu gebruiker bent of niet, jammer dat dit beeldbepalende gebouw van ons dorp verloren gegaan is
Conny (1-1-2015 om 15:21)
Sterkte gewenst aan allen die gebruik maakten van de kerk.
Cookie-instellingen beheren