Weerbericht:
Zonnig en warm zomerweer
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Nog steeds stankoverlast vanwege aanvaring

Toegevoegd: 17-01-2015, 10.36 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - In tegenstelling tot wat de bedoeling was, is het schip met styreen niet meer aangemeerd aan de kade in België. Het ligt voor anker op Nederlands grondgebied, net voor de grens met België. Op dit moment wordt onderzocht hoe ver de styreen zich verspreidt. Ook is door de styreen stankoverlast waar te nemen.

Styreen is niet oplosbaar in water maar wel volledig biologisch afbreekbaar. Dit neemt enige tijd in beslag. Zo lang de styreen op het water drijft blijft de stankoverlast voortduren. Mensen die hinder hebben van de stank wordt geadviseerd hun ramen en deuren dicht te houden.

Het product styreen bevindt zich in het water van de Westerschelde tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen. Het beweegt zich met het getij heen en weer. We verwachten dat het styreen ook op de kust aanspoelt. Styreen is in deze lage concentratie niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar geeft wel een enorme stank. Dat is niet prettig en het kan bij aanraking schadelijk zijn voor de huid. We adviseren dan ook om vandaag niet te gaan wandelen (met uw huisdier) aan de kust of in het Verdronken Land van Saeftinge.

Wat is styreen
Styreen is een brandbaar oplosmiddel. Het geeft een zeer sterke geurhinder, vergelijkbaar met verf of polyester. Bij hoge concentraties is het schadelijk is voor de gezondheid. De hoeveelheid waar we nu mee te maken hebben is alleen in zeer lage concentraties gemeten. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat de gemeten waarden nog zullen stijgen. Styreen is een transparante stof (je ziet het dus niet), het is uiteindelijk biologisch afbreekbaar maar dit kan wel enige tijd duren.

Wat is de hinder
Styreen geeft een behoorlijke geurhinder, maar dit levert geen gezondheidsschade op. Onder invloed van getijden kan de intensiteit van de geurhinder op en af gaan. Styreen zal ook op de kust spoelen en kan bij huidcontact irritatie opleveren.

Wat kun je doen
Indien men hinder ondervindt van de sterke geur is het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Vermijd wandelingen (met huisdier) en wateractiviteiten langs en op de Westerschelde tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen. Indien er toch huidcontact heeft plaatsgevonden, spoel dan goed af met schoon water en zeep.

Hoe lang zal deze stank aanhouden
Dat is op dit moment nog niet bekend, de concentraties zullen afnemen. De situatie wordt constant gemonitord.

Zie ook:
- Aanvaring tussen tankers Westerschelde (17-01-2015)


 


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
pietje (17-1-2015 om 11:09)
Ben net heerlijk een rondje westerschelde geweest van Rilland naar Bath, wist nergens van en heb ook helemaal niets geroken.