Weerbericht:
Zonnig en warm zomerweer
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Lading tanker wordt overgepompt

Toegevoegd: 17-01-2015, 15.42 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De tanker die gisteravond styreen lekte na een aanvaring op de Westerschelde wordt zaterdagavond leeggepompt.

Kort voor middernacht hadden twee schepen ter hoogte van de Schaar van Valkenisse (gelegen tussen de bocht van Bath en Terneuzen) een aanvaring. Het binnenschip dat op weg was richting Antwerpen, bleek structurele schade te hebben opgelopen, waardoor er 140 m3 styreen vrij kwam. Het schip had 1.000 m3 aan boord. Styreen is een transparant, brandbaar oplosmiddel. De geur is vergelijkbaar met verf of polyester. Metingen langs beide oevers en in het water geven geen of zeer lage concentraties aan die ver beneden het schadelijke niveau liggen. Slechts bij hoge concentraties kan het schadelijk zijn voor de gezondheid.

Styreen is bij heel lage concentraties al goed te ruiken. De geur kan onder invloed van wind en getijden wisselend zijn. Voor de zekerheid blijft het advies tot morgen van kracht om niet langs de kustlijn tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen te wandelen.

Rijkswaterstaat is bezig met het opruimen van het gelekte styreen op het water. Uiteindelijk verdampt styreen. De in het schip aanwezige lading wordt overgepompt naar een ander schip. Dit gebeurt onder toezicht van de nautische autoriteiten en wordt met alle mogelijke veiligheidsmaatregelen uitgevoerd.

Deze operatie start zaterdag rond middernacht, zal in totaal ongeveer 72 uur in beslag nemen en kan tijdelijk tot nieuwe geurhinder leiden. Het schip is momenteel verankerd, ligt op de grens van België en Nederland.

Zie ook:
- Nog steeds stankoverlast vanwege aanvaring
- Aanvaring tussen tankers Westerschelde


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750