Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Verband twee organisaties bij liquidatie'

Toegevoegd: 27-02-2015, 14.39 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De grote politieactie vanochtend in Amsterdam, West-Brabant en Zeeland hield volgens de politie niet verband met één maar met twee criminele organisaties. De zaak kwam aan het rollen na de liquidatie van Gintas Macionis (37) uit Huijbergen.

Tijdens het moordonderzoek kreeg het rechercheteam volgens de politie steeds meer aanwijzingen dat er twee criminele organisaties bij de liquidatie betrokken zijn. "Ten eerste een criminele organisatie waar de in oktober 2014 aangehouden verdachten deel van uit maken en die zich onder meer bezig houdt met drugs- en wapendelicten."

"Ten tweede een criminele organisatie rond de 40-jarige Amsterdammer die gezien wordt als mogelijke opdrachtgever. Deze verdachten zouden zich bezig houden met de internationale handel in drugs met name in hennep en witwasfraude", aldus een woordvoerder.

Dankzij interventies vanuit het rechercheteam zijn de afgelopen maanden meerdere (internationale) drugstransporten onderschept en hennepkwekerijen ontdekt. Bij deze acties werden enkele tientallen kilo's hennep in beslag genomen. Volgens de speurders zou het motief voor de moord op Gintas Macionis ook verband houden met een conflict over een drugstransactie.

Huiszoekingen
Vandaag werd een grote stap gezet in het aanpakken van de twee organisaties. Vanochtend vielen rond 06.00 uur diverse politieteams panden binnen in Amsterdam, West-Brabant en Zeeland. Er werden 15 geplande doorzoekingen gedaan. Die vonden plaats in woningen Amsterdam (2), Bergen op Zoom (6), Hoogerheide, Lepelstraat, Oost-Souburg, Putte, Steenbergen en Vlissingen (2).

Tijdens de invallen is een vuurwapen aangetroffen. Ook ontdekten de agenten in Putte een hennepkwekerij. Er werden ook enkele auto's in beslag genomen. Omdat tijdens de doorzoekingen nieuwe informatie binnenkwam zijn later op de dag ook nog op drie andere locaties in West-Brabant invallen gedaan.

Een gespecialiseerd zoekteam van de Koninklijke Landmacht, een zogenoemd Avanced Search Team (AST), heeft vrijdagmorgen de politie geholpen. Ook medewerkers van de Belastingdienst en FIOD waren betrokken bij de actie. Er zouden in totaal zo'n 200 mensen bij de acties betrokken zijn geweest.

De opsporingsambtenaren zochten naar bewijsmateriaal, drugs, wapens en weggesluisd vermogen. Er is onder meer beslag gelegd op twee woningen. Er werd gebruik gemaakt van honden die getraind zijn op het zoeken naar wapens, drugs of geld. De politie sluit niet uit dat in verband met dit onderzoek nog meer aanhoudingen gedaan worden.

Eerdere arrestaties
Tijdens het onderzoek naar de liquidatie werden al eerder arrestaties verricht. Op dinsdagochtend 7 oktober 2014 werd een doorbraak bereikt met de aanhouding van drie verdachten. Het gaat om mannen met een Balkan-achtergrond. Het ging om een 34-jarige man uit Zierikzee, een 39-jarige man uit Vlissingen en een 31-jarige gedetineerde.
 
Op donderdag 9 oktober 2014 werd bekend dat men ook een vierde verdachte op het oog had: een 24-jarige Kroatische man die in Duitsland in hechtenis zat. Op maandag 12 januari 2015 vond in de rechtbank in Breda een regiezitting plaats. Daarbij werd duidelijk dat de vier verdachten door het Openbaar Ministerie als helpers bij en uitvoerders van de liquidatie van Macionis worden beschouwd.

Zie ook:
- Grote politieactie in Zeeland en Brabant (27-02-2015)
- Vierde verdachte liquidatie Huijbergen (09-10-2014)
Zeeuwen opgepakt voor liquidatie (07-10-2014)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (27-2-2015 om 19:39)
Dit is echt de moeite om zon grote bende aan te houden en zelfs word er nog meer van verwacht wat de aanhoudingen betreft en moesten er weer eens geen Zeeuwen bij zitten,stelletje tuig levenslang opsluiten en alles wat daarvan is verkopen om een te gemoed komen voor de gemaakte kosten.
Bezem (27-2-2015 om 15:20)
Vakwerk geleverd. Gewoon doorgaan en hopen op een goede CAO.
Cookie-instellingen beheren