Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

OM wil tbs zedendelinquent verlengen

Toegevoegd: 12-03-2015, 16.54 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie in Middelburg heeft - ondanks een rapport van een gerenommeerde psychologen - de rechtbank in Middelburg verzocht de tbs met dwangverpleging van de 31-jarige M. de B. uit Oost-Souburg met een jaar te verlengen.

De B. werd in februari 2003 door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor een serie aanrandingen en een verkrachting. Later werd dat door het Hof in Den Haag bevestigd en kreeg hij drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Sinds De B. in de tbs-kliniek verblijft heeft hij evenals op de zittingen van zowel de rechtbank als het Hof alles ontkend. In een tbs-kliniek geldt een dergelijke ontkenning als 'niet willen meewerken'.

Inmiddels heet De B. de handdoek in de ring te hebben gegooid en zijn ontkenning (deels) opgegeven. Nu hij twee nauwelijks ter zake doende beschuldigingen heeft erkend, geldt hij als 'meewerkend'. Volgens de behandelaars van de kliniek waar De B. verblijft kunnen ze nu niets meer voor hem doen, zolang hij 'geen openheid geeft van de zaken die hij tien jaar lang heeft ontkend'. En omdat hij ontkent kan er geen (verplicht) preventie-terugvalplan worden opgesteld en kan hij dus ook niet met verlof. Eventueel zou De B. nog onder voorwaarden aan een resocialisatietraject kunnen beginnen, maar een van die voorwaarden is dan wel dat hij die 'openheid' geeft.

De B.'s raadsman maakte duidelijk hoe hij erover dacht: "Wij zijn juristen en hebben deskundigen ingehuurd om te oordelen over de psyche van mijn cliënt. Twee top-psychologen vinden dat De B. onder voorwaarden terug kan in de maatschappij. Dus nu snap ik het Openbaar Ministerie niet meer."

En over de tien jaar lange ontkenning van De B. : "Als iemand is vrijgesproken betekent dat niet dat-ie het niet gedaan heeft. Als iemand wordt veroordeeld betekent dat ook niet dat-ie het wél gedaan heeft. Over dat laatste wordt dus kennelijk anders gedacht."

Uitspraak over twee weken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren