Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 10 km

Tienduizend euro boete geëist tegen oud-wethouder

Toegevoegd: 26-03-2015, 18.40 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Tegen de van valsheid in geschrifte verdachte 61-jarige oud-wethouder van Vlissingen, Jacques Damen (VVD), is donderdag een boete van 10.000 euro en een taakstraf van 150 uur geëist. Damen wordt verdacht van valsheid in geschrifte tussen januari en juni 2013.

Damen incasseerde in totaal 11.471 euro aan huisvestings- en reiskosten. Hij deed dat volgens het Openbaar Ministerie door het indienen van declaraties van reiskosten die niet waren gemaakt of die niet in het belang van Vlissingen waren. Ook kwam hij met een valse verhuisverklaring.


Damen, die in 2011 werd aangesteld als wethouder financiën woonde destijds -net als nu -in Leersum. Toen hij verplicht was zich in Vlissingen te vestigen schreef hij zich in op een adres van kennissen aan de Boulevard. Damen woonde daar niet (zoals hij op het formulier had ingevuld), maar gebruikte het als postadres. Volgens de officier van justitie was dat omdat hij zijn baan als wethouder niet wilde verliezen. Die zou in het geding komen als hij niet in Vlissingen woonde. Damen, die zich tijdens de behandeling van de zaak op zijn zwijgrecht beroep, omschreef dat als een 'slordigheid'.

Daarnaast zou Damen zeker vier keer reiskosten hebben gedeclareerd voor bijeenkomsten die ofwel niet hadden plaatsgevonden ofwel niet in het belang van de gemeente waren geweest. In juni 2013 stapte Damen op vanwege naar eigen zeggen 'zijn slechte gezondheid'. Kort daarna ontstond de nodige heisa over zowel zijn declaratiegedrag als dat van de toenmalige burgemeester René Roep (CDA). Raadsleden van D66 en GroenLinks deden in september 2013 op persoonlijke titel aangifte. Roep, die ook aangifte had kunnen doen deed dat niet omdat Damen zou terugbetalen. De uitspraak vindt plaats op 9 april.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Patrick (27-3-2015 om 07:43)
10000 euro terugbetalen van de 11471? Gewoon ALLES terugbetalen!! Met rente uiteraard. Hij had naar mijn inzien er gewoon geen recht op. Had hij maar moeten verhuizen naar Vlissingen
optimist (26-3-2015 om 21:29)
We horen respect te hebben voor hen die over ons gesteld zijn, maar hoe kun je nu respect hebben voor zulke graaiers..............
Kees (26-3-2015 om 20:58)
Weer een VVD'er . Waarom meestal deze partij. Welke VVD'er volgt.
Cookie-instellingen beheren