Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 15 km

Grote oefening op Westerschelde

Toegevoegd: 12-04-2015, 22.29 uur
De oefening op de Westerschelde.
De oefening op de Westerschelde.
© Foto: Rens Marijs
Door: Rens Marijs & KNRM Hansweert

MIDDELBURG - Een aanvaring en brand aan boord was zaterdagmorgen het scenario van de grote oefening op de Westerschelde met de KNRM en het MIRG-team van de Veiligheidsregio Zeeland.

Rond 09:45 uur gingen de piepers af voor de vrijwilligers van KNRM stations Breskens, Cadzand, Hansweert en Westkapelle. Op de Westerschelde ter hoogte van Terneuzen was brand uitgebroken op betonningsvaartuig Frans Naerebout. Ten gevolge hiervan was er een black-out opgetreden waarna een aanvaring plaatsvond met voormalig KNRM reddingboot Carlot.

Op de Carlot sloegen vier man overboord. Op de Frans Naerebout waren drie personen vermist. Omdat er sprake was van brand op een schip werd ook een beroep gedaan op de Maritime Incident Response Group (MIRG EU) van de Veiligheidsregio Zeeland. Zij zijn door de reddingboot van Cadzand opgehaald in Vlissingen. Nadat de MIRG aan boord van de Frans Naerebout was afgezet werd een plan van aanpak opgesteld.

Aan de hand van de scheepsplattegrond startten zij een zoektocht naar de 3 vermisten. De aanvalsploeg van het MIRG team trof hen aan in het ruim. Ondertussen bleek dat op de Carlot vier bemanningsleden te water waren geraakt. Er werd een zoekactie op touw gezet met de reddingboten van Cadzand, Westkapelle en Hansweert.

Na diverse zoekslagen te hebben gemaakt trof de Winifred van Cadzand de vier vermisten aan. Drie personen levend, maar wel onderkoeld en één overleden. Zij zijn met spoed naar Terneuzen gebracht alwaar de ambulance klaar stond voor medische zorg.

Ook de gewonden van de Frans Naerebout zijn naar Terneuzen gebracht, waarna het sein "einde oefening" klonk. Vooral de samenwerking tussen KNRM en MIRG team werd als zeer leerzaam ervaren en zal verder worden beoefend.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren